Sójové mlieko – zdravá náhrada?
 
Použitie hydrogenovaného alebo čiastočne hydrogenovaného sójového oleja na výrobu sójových nápojov – náhrad mlieka.
 
Až do roku 1970, bol kokosový olej používaný vo väčšine potravinárskych výrobkov pri ktorých bolo potrebné dosiahnúť požadovanú bohatú maslovú chuť, textúru a hlavne stabilitu pred oxidáciou. V súčasnosti začína prevládať názor že percento obetí obezity, metabolických porúch a srdcovo-cievnych ochorení  sa výrazne zvýšilo práve v období keď sa nahradilo používanie kokosového oleja za lacnejší, čiastočne hydrogenovaný sójový olej.
 
Pri hydrogenácii sójového oleja dochádza k premene prirodzených, zdraviu prospešných tukov na škodlivé trans-formy tukov. Približne v období rokov 1990 si vedci uvedomili, že hydrogenácia sójového oleja za účelom zvýšenia stability a odolnosti proti oxidácii, zachovania čerstvosti skladovanej potraviny, považovaná za zdravšiu výživu je v skutočnosti pre naše telo škodlivá.
 
Hydrogenovaný alebo parciálne (čiastočne) hydrogenovaný sójový olej má vyšší bod topenia, teda vyššiu tepelnú odolnosť proti prepaľovaniu, používa sa ako prídavok do tukového pečiva (napríklad rožky), na vyprážanie ako fritovací rastlinný olej.
Parciálne hydrogenovaný sójový olej ako chemicky stabilnejšia forma tuku sa často s obľubou  používa tiež ako tuková zložka pri výrobe takzvaných sójových mliek – práškových nápojov používaných ako rastlinná náhrada kravského mlieka. Tieto nápoje sú propagované ako zdravá výživa. V skutočnosti sú to veľmi nevhodné, zdravie poškodzujúce potraviny, ktoré nepatria do sortimentu predajní so zdravou výživou. Prečo?
 
Trans-tuky vznikajúce pri hydrogenácii sú zodpovedné za pokles hladiny „dobrého“ cholesterolu (HDL) a zvýšenie hladiny „rizikového“ cholesterolu (LDL). Ako molekuly s odlišným, neprirodzeným tvarom blokujú v tele enzymatické procesy, spomaľujú látkovú výmenu a celkovo prispievajú k nárastu metabolických ochorení, zvyšujú riziko srdcových chorôb, mŕtvice, atď. Trans-mastné kyseliny môžu spôsobiť obezitu, cukrovku, koronárne choroby, nervovú degeneráciu, zníženie duševného výkonu.

Hydrogenované rastlinné oleje pôsobia ako tichý zabijaci. Trans-tuky pracujú ako jed a naše telo sa od nich nevie chrániť, nikdy predtým ľudia takéto tuky nekonzumovali, metabolizmus nie je prispôsobený. Dlhodobé účinky týchto olejov sú teraz viditeľné a preto vedci varujú pred nadmerným používaním potravín ktoré tieto tuky obsahujú.

Sušené sójové mlieko – zdravá náhrada kravského mlieka?
 
Veď predsa neobsahuje cholesterol, má relatívne nižší obsah tuku ako kravské mlieko, navyše obsahuje pridané vitamíny a minerály.
 
Výrobci prezentujú takéto výrobky ako zdravú náhradu kravského mlieka, patriacu do skupiny prírodných rastlinných produktov, neobsahujúcu cholesterol, laktózu, prirodzene bezlepkovú. Medzi ďalšie propagované prednosti patrí vysoká výživnosť, ľahká stráviteľnosť a jednoduchá príprava. Zdánlivo výnimočne zdravá potravina.
 
Pozrime sa na túto potravinu viac do hĺbky, v zmysle nových poznatkov.
 
V prvom rade vo väčšine prípadov takáto rastlinná sójová  náhrada mlieka obsahuje hydrogenované rastlinné oleje, obvykle hydrogenovaný sójový olej obsahujúci škodlivé trans-formy tukov vznikajúce pri hydrogenácii. Trans tuky sú z hľadiska aterosklerózy (usadzovania v cievach) ďaleko viac rizikové ako samotný cholesterol, navyše blokujú energetický metabolizmus.
 
Sójový olej bez úpravy hydrogenáciou by rýchlo oxidoval, rozkladal sa. V porovnaní s tukmi kravského mlieka obsahujú  rastlinné tuky sójových náhrad mlieka vysokú prevahu omega-6 mastných kyselín, ktorá prispieva k nerovnováhe práce imunity v prospech nadmerného posilnenia zápalovej reaktivity.

Ďalšia zložka: kukuričný sirup niekedy uvádzaný aj ako glukózovo-fruktózový sirup – vyrábaný fermentáciou geneticky modifikovanej kukurice, má vysoký obsaho fruktózy, lacná náhrada, šesť-krát sladší ako trstinový cukor, najčastejši používaná sladiaca prísada nielen do sójových náhrad mlieka. Riziko posilnenia aktivity vnútrobunkových patogénov. Zvýšený príjem jednoduchých cukrov prispieva k epidémii metabolických ochorení a obezity.
 
Regulátor kyslosti fosforečnan draselný znižuje vstrebávanie vápnika, rovnako neprispieva k zdravej výžive.
 
Ako si správne vybrať sójovú alebo inú náhradu mlieka v práškovej forme?
 
Pozorne čítajte zloženie výrobku. Výrobok nesmie obsahovať čiastočne hydrogenovaný alebo hydrogenovaný rastlinný olej. Je to vôbec možné? Výrobok by predsa pri skladovaní mohol rýchlo stratiť čerstvosť, zoxidovať.
 
Sójové mlieka v tekutej forme
 
Sójové mlieka v tekutej forme predstavujú vhodnejšiu alternatívu chemicky upravených práškových foriem. Chemická úprava tukov nie je nutná, ich konzumácia by však mala byť v obmedzenej miere pre obsah izoflavónov s goitrogénným účinkom (poškodzujúcim činnosť štítnej žľazy). Existuje množstvo dôkazov, že niektoré z izoflavónov nájdené v sóji, vrátane genisteínu a equolu sú inhibítormi štítnej peroxidázy, enzýmu ktorý premieňa T3 na T4 (hormóny štítnej žľazy).
Sójové mlieka v tekutej forme – áno, ale v obmedzenom množstve ako doplnok stravy.
 
Kokosové mlieko
 
Alternatívou takýchto rastlinných nápojov zo sóje využívajúcich prirodzené formy nasýtených tukov, ktoré sú stabilné, nepotrebujú hydrogenáciu a neobsahujú trans-formy tukov môže byť napríklad sušené kokosové mlieko – nápoj vyrobený z pravého kokosového extraktu – kokosového mlieka.
 
Akým sójovým náhradám mlieka je lepšie sa vyhnúť?
 
Príklad výrobku, sójovej náhrady mlieka v prášku, ktorý zložením určite nepatrí medzi produkty zdravej výživy:
Zloženie: čiastočne hydrogenovaný sójový olej, sušený kukuričný sirup, tepelne upravená sója, lecitín, vápnik, regulátor kyslosti fosforečnan draselný, emulgátor E 471, látka zabraňujúca spečeniu oxid kremičitý, farbivá E 160b a E 100, prírodne identická aróma.
 
Často býva na výrobkoch v zložení  deklarovaný len nešpecifikovaný "rastlinný tuk" – výrobci zámerne neuvádzajú aký rastlinný tuk, obvykle takýto výrobok obsahuje  hydrogenovaný sójový alebo repkový olej.