Japonskí vedci objavili mechanizmy antivírusových účinkov olivového oleja proti obávaným vírusom chrípky A(H1N1).
 
Čistý, mechanicky lisovaný, panenský olivový olej nie je len lahodnou prísadou mnohých chutných jedál ale zároveň má aj výnimočné postavenie medzi rastlinnými olejmi pre svoje jedinečné výživové vlastnosti a blahodárny vplv na zdravie. Množstvo blahodárnych účinkov olivového oleja na zdravie priťahuje pozornosť vedcov aby odhaľovali ďaľšie tajomstvá jeho účinkov.
 
Hydroxytyrozol – prirodzený zabíjač vírusov chrípky
 
Jedným z posledných objavov roku 2009 je antivírusový účinok olivového oleja.
 
Japonskí vedci skúmali jednu z molekúl nachádzajúcu sa v olivovom oleji nazývanú hydroxytyrozol. Hydroxytyrozol je molekula štrukturálne podobná flavonoidom. Vzniká po rozštiepení flavonoidného glykozidu oleuropeínu. Je známe, že oleuropeín chráni olivy pred infekciami, plesňami a oxidáciou. Panenský olivový olej je veľmi stabilný voči oxidácii nielen pre obsah prirodzených  tokoferolov – vitamínu E ale hlavne vďaka obsahu oleuropeínu ktorý olej prirodzene chráni pred oxidáciou a rozkladom. Počas skladovania a rovnako po konzumácii oleja dochádza k odštiepeniu cukornej zložky z molekuly oleuropeínu a k vzniku samotného hydroxytyrozolu.
 
Hydroxytyrozol
 
Hydroxytyrozol sa vyznačuje antivírusovými účinkami proti vírusu HIV-1, viaže sa vírusové glykoproteíny, mení ich štruktúru a tým znemožňuje prienik vírusov do buniek (Bao et al., 2007; Lee-Huang et al.,2007).
 
Na základe predchádzajúcich výsledkov sa rozhodli japonskí vedci vyskúmať účinok hydroxytyrozolu na vírus chrípky typu A. Spomedzi viacerých skúmaných vírusov zistili že hydroxytyrozol účinkuje najmä proti vírusom vytvárajúcim glykoproteínové obaly. Hydroxytyrozol v koncentráciách 0,1 až 10 mcg/ml účinne znižoval množenie vírusov chrípky typu H1N1, H3N2 a H5N1. Pozorovaním tvaru vírusov pod elektrónovým mikroskopom sa zistili zmeny typických eliptyckých, sférických a vláknovitých tvarov virónov vplyvom hydroxytyrozolu. Táto štúdia prvý krát potvrdila antivírusový účinok hydrohytyrozolu na vírusy chrípky.
 
Zdroj: K. Yamada et al.: Antiviral Res.,July 2009, Vol.83,1,35-44.
 
Ako poznám že olivový olej obsahuje hydroxytyrozol?
Stačí veľmi jednoduchá ochutnávka oleja, čím je olej horkejší, tým viac oleuropeínu a hydroxytyrozolu obsahuje.
 
 
Aké mnnožstvá sa odporúčajú v prevencii chrípky?
Podľa výsledkov viacerých štúdií sa odporúča konzumonvať denne 15 až 25 g panenského olivového oleja.
 
 
Vakcinácia proti chrípke alebo prirodzená obrana?
Po prečítaní viacerých článkov o prirodzených mechanizmoch obrany proti chrípke na našej stránke možeme s istotou nechať správne rozhodnutie na Vás.
 
Prečítajte si tiež články: