Rybí olej – užívanie

Ako správne užívať omega-3 rybí olej?

Prírodný rybí olej OMEGA-3 HP natural obsahuje viac ako 30% EPA a DHA vo forme triglyceridov, čiže tukov v prirodzenej forme. Z hľadiska stráviteľnosti sú prirodzené tuky najvhodnejšie.

Optimálne vstrebanie rybieho oleja a následnú distribúciu v organizme zabezpečuje dôkladná emulgácia fosfolipidmi a účasť žlčových tráviacich enzýmov.

Žlčové kyseliny umožňujú vytvárať tukové emulzie, drobné nanočastice tukov, ktoré sú rozptýlené vo vodnom prostredí, ľahko prechádzajú stenou tenkého čreva a následne sa transportujú krvným obehom do pečene a celého organizmu.

 

Pre optimálne trávenie rybieho oleja je potrebné užívanie  spolu s jedlom alebo bezprostredne po jedle, kedy dochádza k zvýšenému vylučovaniu žlče a teda aj lepšej emulgácii a stráveniu oleja. Užitie rybieho oleja spolu s jedlom zároveň napomáha vstrebávaniu vitamínov rozpustných v tukoch nachádzajúcich sa v prijatej potrave (vitamíny A,D,E,K).

 

V prípade užitia rybieho oleja nalačno je emulgácia v prostredí žalúdka obmedzená a olej zostáva akoby plávať v obsahu žalúdka v oddelenej vrstve. Výsledkom je sťažené a spomalené trávenie, ktoré sa môže prejaviť ťažobou, grganím. Neodporúča sa užívať rybí olej nalačno a jednoducho zapiť tekutinou.

 

Užívať viac-krát denne alebo stačí 1-krát denne?

Mastné kyseliny sa metabolizujú pomaly, zvýšené hladiny lipidov v sére po konzumácii tuku pretrvávajú niekoľko dní. Prakticky nemá zmysel užívať doplnky s omega-3 viackrát denne, postačuje jednorazové užitie dennej dávky.

Jednorazové užitie dennej dávky rybieho oleja neplatí pre ľudí s poruchami trávenia z dôvodu nedostatočnej funkcie žlčníka a oslabenou tvorbou lipáz – enzýmov tráviacich tuky. Typickým prejavom problémov s trávením tukov je preháňanie. V týchto prípadoch je potrebné dávku deliť na viac menších častí užitých v priebehu dňa spolu s jedlom a nezaťažiť tak nadmerne tráviaci systém.

 

Môžeme priberať z vyšších dávok rybieho oleja?

Nie. Skutočná príčina priberania je iná. Nenasýtené mastné kyseliny rybieho oleja pôsobia dokonca priaznivo v zmysle zachovania metabolických procesov. Omega-3 mastné kyseliny svojim protizápalovým účinkom chránia beta bunky pankreasu a tým chránia tvorbu inzulínu. Inzulín je zodpovedný za správne energetické využitie cukrov.

Vďaka inzulínu sa cukor dostáva do vnútra buniek, kde sa mení na energiu. V prípade oslabenia tvorby inzulínu prichádza pocit únavy, aj napriek dostatku potravy. Únava je jedným z dôvodov vedúcich ku ďalšej konzumácii jedla.

Denné dávky rybieho oleja sú z hľadiska celkového energetického príjmu zanedbateľné. Najväčšie riziko priberania spočíva v nadmernej konzumácii a energetickom nadbytku škrobov. Škroby sú vlastne vysokomolekulárne cukry. V organizme sa rozkladajú na glukózu. V prípade chýbajúcej fyzickej aktivity sa nadbytočná glukóza mení na tuky a ukladá sa do tukových buniek.

 

Podstata priberania nie je teda v konzumácii malého množtva tuku, ale v nadbytku škrobov a cukrov v potrave.