Ako si vybrať, prečo konzumovať tekvicový olej a kedy uprednostniť semienka?

Informácie typu „bohatý zdroj esenciálnych mastných kyselín“ skôr zavádzajú ako poskytujú dostatočný základ pre orientáciu v zdravotných účinkoch.

Pre správnu voľbu, výber potraviny je potrebné poznať zastúpenie jednotlivých druhov mastných kyselín ako aj všetkých ďalších výživových zložiek.

Pozrime sa preto dôslednejšie na často uvádzané informácie "tekvicový olej obsahuje veľa omega-3 a omega-6 tukov" alebo "bohatý zdroj esenciálnych mastných kyselín." Je skutočne tekvicový olej bohatým zdrojom oboch základných typov polynenasýtených esenciálnych tukov? Takéto informácie nerozlišujúce zastúpenie jednotlivých typov esenciálnych tukov  sú skôr  zavádzajúce, pretože tekvicový olej obsahuje zanedbateľné množstvo omega-3 a zároveň vysokú prevahu omega-6 tukov.

Prečo je dôležité poznať skutočné zastúpenie oboch typov polynenasýtených tukov? Polynenasýtené tuky (PUFA) sú zdrojom pre tvorbu látok riadiacich imunitu, zápaly, zrážanlivosť krvi. Jednotlivé podskupiny omega-3 a omega-6 tukov majú opačné účinky. V prípade prítomnosti zápalových alebo autoimunitných ochorení môže prevaha konzumácie omega-6 tukov nežiadúco posilňovať zápalové procesy, zhoršiť priebeh ochorení. 

Nasledujúca tabuľka uvádza zastúpenie jednotlivých mastných kyselín tekvicového oleja.

 

Zloženie tekvicového oleja
polynenasýtené mastné
kyseliny
spolu: 50 %
omega-6: omega-6 kys. linolová LA  49 %
  omega-6 kys. gama-linolénová GLA 0
omega-3: omega-3 kys. alfa-linolénová ALA 0,2-0,4 %
  omega-3 kys. stearidónová  SDA 0
mononenasýtené mastné
kyseliny
spolu: 35 %
  omega-9 kys. olejova  OA 35 %
nasýtené mastné kyseliny spolu: 15 %
  kys. palmitová PA 10 %
  kys. stearová SA 5 %

pomerné zastúpenie  omega-3 :

omega-6   1 : 120 a viac  

(*optimálny pomer 1 : 2 až 4)

Dietetický prínos tekvicového oleja

Tekvicový olej je známy lahodnou,  typicky jemnou chuťou, charakteristickou tmavozelenou farbou. Výnimočnou vlastnosťou tekvicového oleja je vysoký obsah fytosterolov a široké spektrum antioxidantov.

Široké spektrum vitamínov E

Vitamíny skupiny E sú silnými antioxidantami tukového prostredia, zabraňujú peroxidácii tukov. Obsah vitamínu E v tekvicovom oleji je pomerne vysoký, v závislosti od odrody a spôsobu pestovania, dosahuje hodnotu 900mg/kg oleja. Z výživového hľadiska je veľmi cenný nielen absolútny obsah ale aj široké spektrum tokoferolov, ich antioxidačná synergia a značný antioxidačný potenciál. Tekvicový olej obsahuje alfa-tokoferol, gama-tokoferol, delta-tokoferol, alfa-tokomonoenol, gama-tokomonoenol, posledné dve formy vitamínu E boli objavené nedávno. Konzumácia tekvicového oleja poskytuje širokospektrálnu antioxidačnú ochranu.

Fenolické antioxidanty

Tekvicový olej sa vyznačuje podobne ako olivový olej vysokým obsahom fenolických antioxidantov. Celkovo obsahuje 20-70mg/kg fenolických antioxidantov, kyselinu hydroxybenzoovú, protokatechovú, kumarovú a ferulovú. Fenolické antioxidanty prispievajú k ochrane ciev a prevencii civilizačných ochorení.

Chlorofyl

Dáva tekvicovému oleju nielen typickú farbu ale zároveň zvyšuje antioxidačné účinky oleja, priaznivo pôsobí na regeneráciu črevnej sliznice.

Karotenoidy

Prispievajú k antioxidačnej ochrane, tvoria súčasť očnej sietnice, potrebné pre zdravé oči. Sú rozpustné v tukoch, preto pri lisovaní väčšia časť prechádza do tekvicového oleja. Tekvicový olej obsahuje široké spektrum karotenoidov. Najviac zastúpený je luteín (50%), beta-karotén (10%), zvyšok tvoria luteoxantín, flavoxantín, violaxantín, alfa-karotén, alfa-kryptoxantín.

Fytosteroly

Celkový obsah fytosterolov môže dosahovať 1900mg/kg oleja. Väčšiu časť tvoria delta-7 fytosteroly. Medzi najzastúpenejšie fytosteroly patria beta-sitosterol, delta-sterín, stigmasterol, kampesterol, desmosterol. Fytosteroly vytesňovaním väzby cholesterolu znižujú jeho vstrebávanie cez črevnú stenu. Mnoho zdrojov uvádza tento vplyv na metabolizmus cholesterolu ako pozitívum, podľa novších poznatkov je však narušovanie prirodzenej homeostázy cholesterolu sporné. Cholesterol je základnou stavebnou jednotkou zabezpečujúcou funkčnosť receptorov a integritu bunkovej steny, je základnou zložkou pre syntézu hormónov a tvorbu vitamínu D.

Beta-sitosterol je významný svojimi účinkami najmä pre mužov. Inhibuje 5-alfa reduktázu, enzým konvertujúci testosterón na aktívnu formu dihydrotestosterón. Muži s nadmerným vypadávaním vlasov alebo so zväčšenou prostatou mávajú často vysoké hladiny dyhydrotestosterónu.

Mnoho mužov zaznamenalo pozitívne účinky po dlhodobom užívaní tekvicového oleja, dochádzalo k miernemu zníženiu hladiny dyhydrotestosterónu. Odporúča sa konzumovať pri problémoch s prostatou.

Slabšie stránky tekvicového oleja

Minimálny obsah omega-3

Tekvicový olej zanedbateľný obsah omega-3 MK, obsahuje 0,2 až 0,4% kyseliny alfa-linolénovej.

Neobsahuje žiadne iné omega-3 mastné kyseliny, napríklad SDA.

Kyselina gama-linolénová chýba

Neobsahuje žiadnu kyselinu gama-linolénovú, protizápalovo pôsobiacu omega-6. Pre porovnanie s inými rastlinnými olejmi napríklad borákový olej obsahuje 24% GLA, pupalkový olej 12%GLA, kvalitný konopný olej do 4% GLA.

Kyselina gama-linolénová je protizápalovo pôsobiaca omega-6 MK, je zdrojom tvorby protizápalových prostaglandínov série 1.

Nepriaznivý pomer omega-3 k omega-6

Vysoko nepriaznivý pomer omega-6 a omega-3 mastných kyselín, 120 a viac : 1, dieteticky odporúčaná hodnota sa pohybuje okolo 2 až 4 : 1. Nadmerná konzumácia omega-6 môže zvyšovať intenzitu zápalových procesov, zhoršovať priebeh autoimunitných ochorení, reumatoidnej artritídy. Tekvicový olej je z praktického hľadiska možné považovať za výlučný zdroj omega-6.

Minimum zinku

Tekvicový olej obsahuje minimum zinku, pri lisovaní neprechádza do oleja, zostáva v sušine. Za studena lisovaný olej obsahuje 0,5mg/kg oleja, 30g oleja obsahuje výživovo zanedbateľné množstvo 0,15mg.

Konzumáciou bežného množstva tekvicového oleja nie je možné získať výživovo odporúčané množstvá zinku.

Semienka sú bohatým zdrojom zinku, 30g semienok obsahuje 2mg zinku, približne 20% odporúčaného denného príjmu.

Porovnanie s inými potravinami: 30g pšeničných klíčkov obsahuje 3,6mg zinku.

Nižší obsah selénu

Podľa mnohých zdrojov je tekvicový olej bohatým zdrojom selénu rovnako ako tekvicové semienka. Pri lisovaní však prechádza do oleja menšia časť obsahu selénu, väčšia časť zostáva v pevnom zvyšku viazaná na albumíny a vlákninu.

Obsah selénu v tekvicovom oleji je podľa viacerých analýz relatívne nízky až nedetekovateľný, typicky 30mcg/kg oleja.

Konzumácia 30g oleja poskytuje 0,9mcg selénu, odporúčaný denný príjem je 55mcg. Konzumáciou 30g tekvicového oleja je možné získať približne 2% výživovo odporúčanej dennej dávky selénu.

Pokiaľ je potrebné zvýšiť príjem selénu,  uprednostniť konzumáciu tekvicových semienok, obsahujú 1mcg selénu/10g semienok, konzumáciou 30g semienok je možné získať 3mcg selénu  = približne 6% výživovo odporúčanej dennej dávky selénu.


Použité zdroje:

A. Gohari et al.: Chemical Composition and Physicochemical Properties of Pumpkin Seeds Grown in Iran; J. Agr. Sci. Tech. 2011,Vol.13: 1053-1063.

Mandl A. et al.: Detection of adulteration of pumpkin seed oil by analysis of content and composition of specific Δ7-phytosterols; European Food Research and Technology, 1999,Vol.209, No6.

Siger A. et al.: Tme content and antioxidant activity of phenolic compounds in cold pressed plant oils; J.Food Lipids vol.15, 2008, 137–149.

Kreft I. et al.: Iodine and selenium contents in pumpkin (Cucurbita pepo L.) oil and oil-cake; European Food Research and Technology, 2002,Vol.215, No 4, 279-281.

Glew R.H. et al.: Amino Acid, Mineral and Fatty Acid Content of Pumpkin Seeds; Plant Foods for Human Nutrition 2006, vol.61: 51–56.

USDA National Nutrient data base

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=nutrientprofile&dbid=117