Aký zelený čaj konzumovať?
 
V obchodoch nájdete široký sortiment zelených čajov, od čistých po ochutené rôznymi arómami. Pri konzumácii bude vhodné zvážiť dva aspekty: dáte prednosť chuti a gurmánskym zvyklostiam alebo uprednostníte účinky. V prvom prípade je voľba individuálna, podľa Vášho osobného vkusu.
 
Ak uprednostníte účinky zeleného čaju pred čajovými tradíciami, je tu niekoľko tipov pre Vás.
 
Skutočne nezáleží na tom, či je zelený čaj aromatizovaný alebo bez príchute. Nie je dôležitá značka, ale obsah katechínov, ktorý  sa odlišuje podľa oblasti pestovania a zberanej časti  čajovníka. Kvalitnejšie čaje obsahujú vyššie koncentrácie katechínov ale ich cena je niekedy mnohonásobne vyššia. Možno postačí pridať jedno vrecúčko čaju štandardnej kvality navyše a liečebný účinok bude rovnaký. 
 
Katechíny sú látky s obmedzenou rozpustnosťou vo vode, môžete to pozorovať vznikom zrazeniny na dne hrnčeka po vychladnutí čaju. Taktiež po vychladení môže vznikať akoby zrkadielko na povrchu roztoku. Znížením teploty sa jednoducho zníži rozpustnosť katechínov a trieslovín.
 
Rozpustnosť katechínov zhoršuje zásadité prostredie, tvrdá, vápenatá voda. Naopak rozpustnosť  katechínov sa výrazne  zvyšuje miernym okyslením roztoku, to znamená že ak pridáte počas vyluhovania čaju niekoľko kvapiek citrónu, Váš čaj bude obsahovať podstatne vyššiu koncentráciu vyluhovaných katechínov. Gurmáni budú iste namietať ale tento spôsob prípravy uprednostňuje účinky pripraveného nápoja pred gurmánskymi tradíciami.