Konzumácia zeleného čaju počas tehotenstva zvyšuje riziko vzniku porúch vývoja plodu
 
Väzba epigalokatechínu na enzým dehydrofolátreduktáza (DHFR) vysvetľuje, prečo ženy konzumujúce väčšie množstvá zeleného čaju hlavne v prvom trimestri tehotenstva môžu maž zvýšené riziko výskytu rázštepu alebo inej neurologickej poruchy chrbtice u dieťaťa. Blokovaním enzýmu DHFR sa inhibuje prenos – transkripcia nukleových kyselín bunkového jadra v štádiu delenia buniek, čo zvyšuje riziko vzniku genetických porúch plodu a možné poškodenie.
 
Taktiež je konzumácia zeleného čaju nevhodná pre obsah kofeínu, ktorý pôsobí výrazne stimulačne na nervový systém matky ale aj dieťaťa.
 
Odporúča sa vyhýbať sa konzumácii zeleného čaju počas celého tehotenstva. Nenechajte sa zavádzať heslami o "osviežujúcich účinkoch zeleného čaju".