Stárnutie a omega-3 mastné kyseliny
 
Najlepšia vec, ktorú pre svoj mozog v druhej polovici života môžete urobiť, je udržovať zásoby DHA plné. Doktor Ernst Schaefer z Tuftskej univerzity zmeral množstvo DHA v plazme u viac, než tisíc zdravých 65 ročných ľudí.
 
V priebehu výskumu v nasledujúcich deviatich rokov zistil, že osoby, u ktorých sa na začiatku štúdie nameral najnižšiu hladinu DHA, mali o 160% väčšiu pravdepodnosť , že ich postihne starecká demencia. V Holandsku vedci skúmajúci stravu 900 starších mužov zistili, že u mužov konzumujúcich prevažne omega-6 kyselinu linolovú, (LA) bola pravdepodobnosť výskytu stareckej demencie vyššia. Najlepšia duševná funkcia starých mužov bola preukázaná u tých, ktorí konzumovali veľké množstvo rýb.
 
Alzheimerova choroba – spojitosť so zápalovými procesmi
 
Ako ukázali výsledky pitvy, Alzheimerova choroba má spojitosť so zápalovými procesmi. Prvky podporujúce zápaly boli najviac koncentrované v tých častiach mozgu, kde prebiehali najväčšie poškodenia spôsobené touto chorobou. Pokiaľ sa teda chcete vyhnúť poškodeniu vašeho cenného mysliaceho aparátu, mali by ste sa uistiť o tom, či je vaša strava plná prírodnej protizápalovej stravy obsahujúcej tuky typu omega-3. Zároveň konzumujte potraviny obsahujúce dostatok antioxidantov, ako sú vitamíny A, E a C, selén, prírodný karotén, polyfenoly a bioflavonoidy k ochrane vašeho mozgu a tkanív proti oxidačnému poškodeniu.