Výsledky viacerých štúdií preukázali, že kontakt s hospodárskymi zvieratami vo včasnom detstve je nezávislým protektívnym faktorom pre vývoj alergie u detí vo veku 5 rokov a mohol by vysvetľovať rozdielny výskyt alergických ochorení medzi priemyselným a vidieckym regiónom.
Viac škody ako úžitku prinášajú reklamy navádzajúce na sprayovanie všetkého možného a vytvárajúce fóbiu pred mikroorganizmami, roztočmi a prirodzenými súčasťami prostredia. Imunitný systém sa vyvýja postupne a k správnej funkcii sa musí od útleho destva „učiť rozpoznať“ čo je telu vlastné, čo je neškodné z vonkajšieho prostredia a čo je škodlivé, proti čomu sa treba brániť. Prílišná dezinfekcia a izolácia bráni kontaktu s antigénmi. Imunitný systém jednoducho povedané potrebuje „čistú špinu“.
Príklad: laboratórne zvieratá chované od narodenia v sterilnom prostredí a kŕmené sterilným krmivom po vypustení do prirodzeného prostredia veľmi rýchlo zahynú na rôzne infekčné ochorenia.
Alergia a astma sú príliš komplexné pre jednoduchú odpoveď, ale určite by jeden z prvých krokov mal smerovať ku zvýšeniu konzumácie omega-3 tukov a zároveň ku drastickému zníženiu omega-6 tukov, trans – mastných kyselín, stužených margarínov a všetkých balených potravín, ktoré tieto tuky obsahujú.
Omega3 mastné kyseliny sú v dnešnej potrave zastúpené minimálne, čo prispieva k nadmernému výskytu alergií. Všade sú len rastlinné tuky, dokonca sa nenápadne začínajú pridávať do syrov, akože masiel (M-sielko) pod zámienkou strašiaka cholesterolu. Alergie sa tak objavujú už v detstve, rodičia navštívia alergológa, ktorý deťom predpíše antihistaminiká prípadne lokálne pôsobiace kortikoidy (nosné spraye) tlmiace alergickú reakciu. Je to dostatočné riešenie? Dá sa urobiť viac?