Omega-3 mastné kyseliny tlmia rast nádorov.
 
Karcinogenézu – vznik rakoviny môže ovplyvňovať množstvo výživových, hormonálnych a enviromentálnych faktorov (vplyvov  okolitého prostredia). V niektorých prípadoch môžu jednotlivé faktory rovnako urýchľovať alebo spomaľovať neoplastický – rakovinový proces, napríklad jednotlivé výživové zložky.
 
Vedecké výskumy z roku 2001 použili tkanivovo-izolovaný potkaní hepatóm 7288CTC (experimentálne vyvolaný nádor pečene) a na zvieracom modeli tak demonštrovali nové účinky vyššie uvedených výživových faktorov.
 
Výskumníci zistili, že diétny príjem kyseliny linoleovej (omega-6) posilňoval rast tumoru, pretože aktivitou hepatómu 7288CTC došlo ku konverzii (premene) omega-6 mastnej kyseliny na mitogén (látku podporujúcu vznik a  rast nádorov) 13-hydroxyoktadekadiénovú kyselinu (13-HODE).
 
Pri pokuse zistili, že ďaľšie dve výživové zložky, melatonín a omega-3 mastné kyseliny naopak spomaľovali rast nádoru.
Melatonín, neurohormón produkovaný počas noci epifýzou a omega-3 mastné kyseliny sú  preto potencionálnymi antitumorovými (protirakovinovými) látkami. Obe zabraňovali vychytávaniu kyseliny linoleovej nádorom a tiež znižovali tvorbu mitogénu – kyseliny 13-hydroxyoktadekadiénovej (13-HODE).
 

 

Zistilo sa že melatonín a omega-3 mastné kyseliny s dlhým reťazcom (EPA a DHA) pôsobili spoločným mechanizmom cez zhodnú G(i)-proteínom sprostredkovanú biochemickú reakciu.
 

Výsledky experimentu naznačujú súvislosť medzi  výživovými faktormi a faktormi prostredia v mechanizmoch  ovplyvnenia  rastu nádorov a význam diétnych omega-3 mastných kyselín a melatonínu v prevencii a liečbe rakoviny u ľudí.
 
 
Zdroj: Sauer LA, Dauchy RT, Blask DE. Polyunsaturated fatty acids, melatonin, and cancer prevention. Biochem Pharmacol. 2001;61(12):1455-62.