Diétne typy pri nadbytku železa
-
vyhnúť sa súčasnému podávaniu vitamínu C spolu s jedlom
-
zvýšiť obsah vlákniny v potrave – vláknina znižuje vstrebávanie železa
-
pitie čaju s obsahom trieslovín (zelený, čierny čaj) súčasne s jedlom
-
konzumácia surových slepačích vajec – vaječné albumíny viažu voľné železo
-
pokrmy pripravovať s mletou kurkumou – kurkuminoidné farbivá viažu voľné železo
-
obmedziť príjem červeného mäsa
-
obmedziť príjem alkoholu, ktorý zvyžuje vstrebávanie železa
-
vyhnúť sa konzumácii rias – chlorelly a spiruliny, najbohatších zdrojov nehémového železa
-
vyhnúť sa konzumácii španátu a cvikly, cviklovej šťavy
Diétne typy pri nedostatku železa
-
vitamín C užívať spolu s jedlom
-
zabezpečiť súčasný príjem kľúčových mikronutrientov podmieňujúcich vstrebávanie železa: vitamín B12, kyselina listová, zinok, meď
-
zabezpečiť optimálny pomer mikronutrientov, optimálny pomer zinok – meď je 10:1 alebo 10 mg zinku a 1mg medi
-
uprednostniť prirodzené zdroje pred výživovými doplnkami, prirodzené zdroje majú vyššiu vstrebateľnosť a nedráždia tráviaci systém
-
zaradiť vhodné potraviny s vyšším obsahom železa, najvyšší obsah z potravín má riasa chlorella, 100 až 200mg na 100 g suchej potraviny vo vysoko vstrebateľnej forme, bohatými zdrojmi sú tiež cvikla, špenát, červené mäso
-
vyhnúť sa vyšším dávkam kalcia – nad 600 mg môžu zoslabiť vstrebávanie hémového železa
|