Omega-3 vo forme prirodzených triglyceridov (rybí tuk) alebo kapsle s etylestermi? |
Pozitívnou zmenou posledných rokov v oblasti zdravej výživy je zlepšovanie povedomia a zvyšovanie spotreby omega-3 produktov. Za zvýšenou spotrebou sú aplikované vedecké poznatky, média ako aj zvýšená ponuka omega-3 doplnkov výživy. S narastajúcou ponukou produktov sa stále častejšie objavuje jedna z najkontroverznejších a diskutovaných otázok, akou je kvalita omega-3 produktov a používanie náhrad prirodzených triglyceridových foriem mastných kyselín polosyntetickými etylestermi. |
Čo sú triglyceridy? |
Triglyceridy (TG) sú prirodzene vyskytujúce sa molekuly tukov pochádzajúcich z väčšiny potravinových zdrojov. Napríklad omega-3 tuky z rybieho oleja sú v prirodzených zdrojoch prítomné výlučne vo forme triglyceridov. Molekuly triglyceridov sa skladajú z troch molekúl mastných kyselín (napr. 3 molekuly DHA) viazaných molekulou glycerolu. Glycerol stabilizuje molekuly mastných kyselín pred oxidáciou. |
Čo sú etylestery a ako vznikajú? |
Etylestery, synteticky vyrobené alternatívy tukov vznikajú reakciou voľných mastných kyselín s etylalkoholom (liehom). Počas spracovania prirodzených tukov sa najskôr odstráni molekula glycerolu, ktorá sa v ďaľšom stupni nahradí molekulou etanolu. Tento proces sa nazýva esterifikácia a zlúčeniny sa nazývajú etylestery. |
Prečo sa vyrábajú etylestery omega-3 kyselín? |
Dôvodom, prečo sa pristupuje k chemickej premene prirodzených tukov na syntetické etylestery je zmena fyzikálnych vlastností molekúl za účelom výroby takzvaných koncentrátov mastných kyselín. Etylestery sa ľahšie destilujú a umožňujú koncentrovať obsah nastných kyselín. Následne získané koncentráty etylesterov sa používajú ako náplň do väčšiny omega-3 kapslí obsahujúcich viac ako 50% EPA a DHA (tzv. omega-3 koncventráty). Pri kúpe akých koľvek omega-3 kapslí je dôležité poznať formu obsiahnutých tuko. |
Sú všetky omega-3 kapsle etyl estery? |
Veľká väčšina kapslí predávaná v EÚ s obsahom koncentrátov rybieho oleja obsahuje etylestery. Len malá časť predávaných koncentrátov sú prirodzené triglyceridy. Je to preto že ďaľší výrobný medzistupeň, prevod etylesteru späť na triglycerid je technologicky náročný a zvyšuje cenu výsledného produktu. |
Uvádzajú výrobcovia omega-3 kapslí v akej forme je ich obsah? |
Vo veľkej väčšine prípadov sa žiaden výrobca touto slabou stránkou svojho výrobku nechváli a etytesterovú formu omega-3 mastných kyselín radšej neuvádza, smernice EÚ to zatiaľ neprikazujú. |
Vstrebávanie a metabolizmus triglyceridov verzus etylesterov |
Rybí olej prijatý v potrave sa vstrebáva v tenkom čreve pomocou pomocou žlčových kyselín. V sliznici tenkého čreva prebieha enzymatický rozklad na glycerol a mastné kyseliny. Prenos krvou sprostredkujú častice nazývané chylomikróny, ktoré sa vytvárajú zo spätne glycerolom viazaných mastných kyselín. V pečeni prebieha ďaľšie štiepenie na mastné kyseliny a ich premena na rôzne formy fosfolipidov, prípadne spätná esterifikácia na triglyceridy. Trávenie etylesterov prebieha odlišne pre chýbajúci glycerol v molekule. Pankreatické enzýmy majú približne 50-krát menšiu schopnosť rozštiepiť etylester na etanol a mastné kyseliny. Následne, aby mohli byť mastné kyseliny prenesené krvou, musia sa premeniť na triglyceridy a vytvoriť častice nazývané chylomikróny. Na vytvorenie chylomikrónov potrebujú spätne naviazať glycerol. Tu ale vzniká problém s chýbajúcim glycerolom z pôvodnej molekuly. Premena je tak výrazne spomalená a vzniká riziko oxidácie voľných mastných kyselín s tvorbou voľných radikálov. |
Biologická využiteľnosť triglyceridov vs. etylesterov |
Väčšina štúdií porovnávajúcich množstvo EPA a DHA v krvnej plazme krátko po užití zistila že rybí olej podaný v prirodzenej triglyceridovej forme zabezpečil o 50% vyššiu koncentráciu v porovnaní s podávaním elytesteru rybieho oleja. Triglyceridy mali o 36 až 48% lepšiu vstrebateľnosť ako etylestery. Zdroj: Song JH et al.:Oxidative stability of docosahexaenoic acid-containing oils in the form of phospholipids, triacylglycerols, and ethyl esters. Biosci Biotechnol Biochem;7,(12):2085-8 |
Bezpečnosť užívania etylesterov rybieho oleja |
Počas trávenia etylesterov dochádza k štiepeniu miolekuly a uvoľneniu etanolu. Aj keď množstvo vzniknutého etanolu je z hľadiska prijatého množstva retlatívne malé, u ľudí citlivých na alkohol po prekonaných ochoreniach pečene alebo s aktívnym ochorením pečene môže spôsobovať konzumácia kapslí s omega3- etylestermi problémy. Rovnako citlivé na malé množstvá alkoholu sú deti. Najvhodnejšou formou na užívanie je z pohľadu bezpečnosti prirodzený čistý rybí olej vo forme triglyceridov. 100g koncentrátu EPA a DHA vo forme etylesteru obsahuje 8,09 g alkoholu |
Ako zistím, že omega-3 kapsle sú v prirodzenej forme a nie etylestery? |
Najistejšie je siahnúť rovno po prirodzenom vysoko čistom rybom oleji, zbavenom zápachu, kde nemusíte nič zisťovať. Ak predsa chcete zostať pri užívaní omega-3 kapslí a výrobca túto skutočnosť radšej neuvádza, existuje praktický test pomocou jednorázového polystyrénového pohárika na nápoje.
Postup: |
Záver |
Doplnky výživy s prirodzeným rybím olejom v triglyceridovej forme ponúkajú mnoho výhod v porovnaní s koncentrátmi v kapsliach obsahujúcich syntetické etylestery. Prirodzený rybí olej sa vyznačuje vyššou vstrebateľnosťou, konzumácia je úplne bezpečná aj pri oslabenej funkcii pečene, sú chemicky stabilnejšie a vhodné aj pre deti. Najvyšší štandard kvality Nutraceutica Vám prináša rybí olej Omega-3 HP natural v prirodzenej forme, navyše zbavený akýchkoľvek zápachov a dostupný s neutrálnou chuťou ako prídavok do jedál a s ovocnými príchuťami na priame užívanie. |