druh potraviny:
|
úvod diéty 14 dní
|
pokračovanie diéty
|
Jednoduché cukry
med, javorový sirup, cukor – biely aj hnedý, trstinový
|
zakázané
– aj prírodné cukry
úplne vylúčiť
náhrady – stéviový extrakt, xylitol, sladké drievko
|
zakázané
– aj prírodné cukry
úplne vylúčiť
náhrady – stéviový extrakt, xylitol, sladké drievko
|
Ovocie
|
zakázané
cukry rušia metabolický účinok diéty, spaľovanie tukov a tvorbu metylglyoxálu
|
veľmi obmedzené množstvo
cukry rušia metabolický účinok diéty, spaľovanie tukov a tvorbu metylglyoxálu
|
Citrón
|
povolené
šťava pri príprave nápojov bez prídania cukru
|
povolené
šťava pri príprave nápojov bez prídania cukru
|
Múka:
biela a celozrnná,
použitie v pokrmoch
|
zakázané
bohatý zdroj škrobov, zvyšuje hladiny inzulínu – narušuje štiepenie tukov
|
v obmedzenom množstve
pri príprave omáčok, polievok, preferovaná celozrnná, do 20g
|
Ryža
|
zakázané
bohatý zdroj škrobov
|
zakázané
bohatý zdroj škrobov
|
Cestoviny
|
zakázané
bohatý zdroj škrobov
|
zakázané
bohatý zdroj škrobov
|
Chlieb, pečivo
|
zakázané
bohatý zdroj škrobov, zvyšuje hladiny inzulínu – narušuje štiepenie tukov.
Celozrnné pečivo rovnako nevhodné ako zdroj nežiaducich škrobov rušiaci účinky diéty.
|
v obmedzenom množstve:
doplnok pokrmu do 50g alebo podľa úbytku/prírastku hmotnosti nastaviť +/- optimálnu porciu
|
Extrudovaný chlieb
– "polystyrénové" chlebíky
|
zakázané
bohatý zdroj škrobov, zvyšuje hladiny inzulínu – narušuje štiepenie tukov pri diéte.
Nezdravá potravina, pri tepelnej úprave vznikajú škodlivé akrylamidy.
Mnohé dokonca máčané v sladených margarínoch!
|
zakázané
bohatý zdroj škrobov, zvyšuje hladiny inzulínu – narušuje štiepenie tukov pri diéte.
Nezdravá potravina, pri tepelnej úprave vznikajú škodlivé akrylamidy.
|
Cereálne keksíky
|
zakázané
vysoký obsah škrobov doplnený o jednoduché cukry, blokuje štiepenie tukov.
|
obmedzene pri športových výkonoch, turistike
vysoký obsah škrobov doplnený o jednoduché cukry, blokuje štiepenie tukov.
|
Fit – tyčinky
|
zakázané
vysoký obsah škrobov doplnený o jednoduché cukry, zlepené glycerolom a margarínmi. Blokuje štiepenie tukov.
|
výnimočne len pri extrémnych fyzických výkonoch ako potreba doplnenia rýchlej energie
|
Zmrzliny
|
zakázané
vysoký obsah cukrov a škrobov
|
príležitostne 1 porcia, len zmrzliny z mlieka a smotany, nie z náhrad mlieka – hydrogenovaných rastlinných tukov, preferované tvarohové zmrzliny
|
Naklíčené obilné zrná
|
zakázané
pre vysoký obsah škrobov a jednoduchých cukrov
|
povolené
2-3 porcie týždenne
|
Mrazená zeleninová kukurica
|
zakázané
vysoký obsah škrobov a jednoduchých cukrov
|
zakázané
vysoký obsah škrobov a jednoduchých cukrov
|
Mrkva, kapusta, rajčiny
|
zakázané
|
v obmedzenom množstve ako súčasť kombinácie s inou zeleninou
|
Čerstvá zelenina:
paprika, uhorky, šalát, reďkovka, kareláb, cibuľa,
zelená struková fazuľa
|
veľmi vhodné:
minimálny obsah cukrov, živé enzýmy, vitamíny a minerálne látky, vláknina
|
veľmi vhodné:
minimálny obsah cukrov, živé enzýmy, vitamíny a minerálne látky, vláknina
|
Strukoviny – fazuľa, hrach, sója
|
zakázané
|
v obmedzenom množstve ako súčasť kombinácie s inou zeleninou
|
Mäkký, čerstvý tvarohový syr, mozarella
|
veľmi vhodné:
2 porcie po 50g denne
|
veľmi vhodné:
2 porcie po 50g denne
|
Tučný tvaroh
|
veľmi vhodný:
1 porcia 150g denne
zdroj bielkovín, tukov a vápnika
|
veľmi vhodný:
1 porcia 150g denne
zdroj bielkovín, tukov a vápnika
|
Odtučnený tvaroh
|
menej vhodný: zbytočne ochudobnený o zdravé tuky, zroje potrebnej energie a zbavený vitamínov rozpustných v tukoch
|
menej vhodný: zbytočne ochudobnený o zdravé tuky, zroje potrebnej energie a zbavený vitamínov rozpustných v tukoch
|
Balkánsky syr
|
veľmi vhodný:
1 porcia 50g denne v kombinácii so zeleninovým šalátom, zdroj bielkovín a solí
|
veľmi vhodný:
1 porcia 50g denne v kombinácii so zeleninovým šalátom, zdroj bielkovín a solí
|
Tvrdé syry, zrejúce syry
|
1 porcia 50g denne,
nesmú obsahovať škroby
|
1 porcia 50g denne,
nesmú obsahovať škroby
|
Sójový syr
|
vhodný
má vysoký obsah bielkovín, obmedzená konzumácia 1 porcia týždenne pre goitrogénny efekt – útlm činnosti štítnej žľazy
|
vhodný
má vysoký obsah bielkovín, obmedzená konzumácia 1 porcia týždenne pre goitrogénny efekt – útlm činnosti štítnej žľazy
|
Sójové mlieko tekuté získané z bôbov
|
vhodné
má vysoký obsah bielkovín, obmedzená konzumácia 1000ml týždenne pre goitrogénny efekt – útlm činnosti štítnej žľazy
|
vhodné
má vysoký obsah bielkovín, obmedzená konzumácia 1000ml týždenne pre goitrogénny efekt – útlm činnosti štítnej žľazy
|
Sójové mlieko v prášku – sójová náhrada mlieka v prášku
|
zakázané
veľmi nezdravá potravina vyrábaná z hydrogenovaných rastlinných olejov (trans-tuky) a kukuričného cukru (glukózo-fruktźovy sirup)
|
zakázané
ani do kávy
|
Avokádo
|
veľmi vhodné:
obsahuje zdravé tuky, široké spektrum, ľahká stráviteľnosť
|
veľmi vhodné:
obsahuje zdravé tuky, široké spektrum, ľahká stráviteľnosť
|
Maslo
|
veľmi vhodné:
obsahuje zdravé tuky, zdroj energie a vitamínov A,D,E
|
veľmi vhodné:
obsahuje zdravé tuky, zdroj energie a vitamínov A,D,E
|
Ghee – prepustené maslo
|
veľmi vhodné:
zbavené vody a laktózy ako tuk do polievok, pokrmov
|
veľmi vhodné:
zbavené vody a laktózy ako tuk do polievok, pokrmov
|
Rastlinné maslá
|
menej vhodné:
nadbytok omega-6 tukov
|
menej vhodné:
nadbytok omega-6 tukov
|
Kokosový olej
|
veľmi vhodný – najodporúčanejší zdroj energie v diéte:
ľahko metabolizovateľný, nahrádza cukry, stimuluje bazálna metabolizmus
podľa energetickej potreby: 30-50g denne konzumovať priamo alebo do pokrmu
Neobsahuje vitamíny rozp. v tukoch, doplniť inými tukmi.
|
veľmi vhodný – najodporúčanejší zdroj energie v diéte:
ľahko metabolizovateľný, nahrádza cukry, stimuluje bazálna metabolizmus
podľa energetickej potreby: 30-50g denne konzumovať priamo alebo do pokrmu
Neobsahuje vitamíny rozp. v tukoch, doplniť inými tukmi.
|
Olivový olej
|
veľmi vhodný –
bezpečný zdroj energie, obsahuje antioxidanty, neobsahuje zbytočne veľa omega-6 (cca7%)
|
veľmi vhodný –
bezpečný zdroj energie, obsahuje antioxidanty, neobsahuje zbytočne veľa omega-6 (cca7%)
|
Jedlé oleje: slnečnicový, repkový, sójový, kukuričný,
tekvicový
|
nevhodné:
metabolicky rizikové – vysoký obsah omega-6, zvýš. tvorba voľných radikálov a zápalových cytokínov. Narušujú stabilitu bunkových stien, kardiovask. ochorenia.
|
nevhodné:
metabolicky rizikové – vysoký obsah omega-6, zvýš. tvorba voľných radikálov a zápalových cytokínov. Narušujú stabilitu bunkových stien, kardiovask. ochorenia.
|
Oriešky: vlašské, lieskové, mandle, pistácie
|
vhodné:
do 30g denne
|
vhodné:
do 30g denne
|
Oriešky: arašídové, kešu
|
nevhodné:
vysoký obsah omega-6
|
nevhodné:
vysoký obsah omega-6
|
Hydinové mäso
|
veľmi vhodné
zdroj bielkovín
|
veľmi vhodné
zdroj bielkovín
|
Rybie mäso – morské ryby
|
veľmi vhodné
zdroj bielkovín a omega-3, mikroelementy, jód
|
veľmi vhodné
zdroj bielkovín a omega-3, mikroelementy, jód
|
Rybí olej
|
veľmi vhodné: 1 poliev.lyž/deň
zlepšuje ketogenézu
|
veľmi vhodné: 1 poliev.lyž/deň
zlepšuje ketogenézu
|
Bravčové mäso
|
veľmi vhodné:
zdroj bielkovín
|
veľmi vhodné:
zdroj bielkovín
|
Bravčová slanina
|
veľmi vhodné:
zdroj prirodzených foriem tukov, doplnok k príprave miešaných vajec, pokrmov
|
veľmi vhodné:
zdroj prirodzených foriem tukov, doplnok k príprave miešaných vajec, pokrmov
|
Hovädzie mäso
|
vhodné:
v obmedzenej miere pre
vysoký obsah hémového železa, kumuláciu v tele
|
vhodné:
v obmedzenej miere pre vysoký obsah hémového železa, kumuláciu v tele
|
Vajíčka
|
veľmi vhodné:
2-5 ks denne, širokospektrálny zdroj bielkovín a tukov, fosfolipidov, vitamínov, karoténov, neobsahuje cukry
bez obáv zo zvýšeného cholesterolu – konzumácia vajíčok zablokuje endogénnu syntézu cholesterolu pečeňou
|
veľmi vhodné:
na všetky spôsoby
2-3 ks denne
|