druh potraviny: | úvod diéty 14 dní | pokračovanie diéty |
Jednoduché cukry med, javorový sirup, cukor – biely aj hnedý, trstinový | zakázané – aj prírodné cukry úplne vylúčiť náhrady – stéviový extrakt, xylitol, sladké drievko | zakázané – aj prírodné cukry úplne vylúčiť náhrady – stéviový extrakt, xylitol, sladké drievko |
Ovocie | zakázané cukry rušia metabolický účinok diéty, spaľovanie tukov a tvorbu metylglyoxálu | veľmi obmedzené množstvo cukry rušia metabolický účinok diéty, spaľovanie tukov a tvorbu metylglyoxálu |
Citrón | povolené šťava pri príprave nápojov bez prídania cukru | povolené šťava pri príprave nápojov bez prídania cukru |
Múka: biela a celozrnná, použitie v pokrmoch | zakázané bohatý zdroj škrobov, zvyšuje hladiny inzulínu – narušuje štiepenie tukov | v obmedzenom množstve pri príprave omáčok, polievok, preferovaná celozrnná, do 20g |
Ryža | zakázané bohatý zdroj škrobov | zakázané bohatý zdroj škrobov |
Cestoviny | zakázané bohatý zdroj škrobov | zakázané bohatý zdroj škrobov |
Chlieb, pečivo | zakázané bohatý zdroj škrobov, zvyšuje hladiny inzulínu – narušuje štiepenie tukov. Celozrnné pečivo rovnako nevhodné ako zdroj nežiaducich škrobov rušiaci účinky diéty. | v obmedzenom množstve: doplnok pokrmu do 50g alebo podľa úbytku/prírastku hmotnosti nastaviť +/- optimálnu porciu |
Extrudovaný chlieb – „polystyrénové“ chlebíky | zakázané bohatý zdroj škrobov, zvyšuje hladiny inzulínu – narušuje štiepenie tukov pri diéte. Nezdravá potravina, pri tepelnej úprave vznikajú škodlivé akrylamidy. Mnohé dokonca máčané v sladených margarínoch! | zakázané bohatý zdroj škrobov, zvyšuje hladiny inzulínu – narušuje štiepenie tukov pri diéte. Nezdravá potravina, pri tepelnej úprave vznikajú škodlivé akrylamidy. |
Cereálne keksíky | zakázané vysoký obsah škrobov doplnený o jednoduché cukry, blokuje štiepenie tukov. | obmedzene pri športových výkonoch, turistike vysoký obsah škrobov doplnený o jednoduché cukry, blokuje štiepenie tukov. |
Fit – tyčinky | zakázané vysoký obsah škrobov doplnený o jednoduché cukry, zlepené glycerolom a margarínmi. Blokuje štiepenie tukov. | výnimočne len pri extrémnych fyzických výkonoch ako potreba doplnenia rýchlej energie |
Zmrzliny | zakázané vysoký obsah cukrov a škrobov | príležitostne 1 porcia, len zmrzliny z mlieka a smotany, nie z náhrad mlieka – hydrogenovaných rastlinných tukov, preferované tvarohové zmrzliny |
Naklíčené obilné zrná | zakázané pre vysoký obsah škrobov a jednoduchých cukrov | povolené 2-3 porcie týždenne |
Mrazená zeleninová kukurica | zakázané vysoký obsah škrobov a jednoduchých cukrov | zakázané vysoký obsah škrobov a jednoduchých cukrov |
Mrkva, kapusta, rajčiny | zakázané | v obmedzenom množstve ako súčasť kombinácie s inou zeleninou |
Čerstvá zelenina: paprika, uhorky, šalát, reďkovka, kareláb, cibuľa, zelená struková fazuľa | veľmi vhodné: minimálny obsah cukrov, živé enzýmy, vitamíny a minerálne látky, vláknina | veľmi vhodné: minimálny obsah cukrov, živé enzýmy, vitamíny a minerálne látky, vláknina |
Strukoviny – fazuľa, hrach, sója | zakázané | v obmedzenom množstve ako súčasť kombinácie s inou zeleninou |
Mäkký, čerstvý tvarohový syr, mozarella | veľmi vhodné: 2 porcie po 50g denne | veľmi vhodné: 2 porcie po 50g denne |
Tučný tvaroh | veľmi vhodný: 1 porcia 150g denne zdroj bielkovín, tukov a vápnika | veľmi vhodný: 1 porcia 150g denne zdroj bielkovín, tukov a vápnika |
Odtučnený tvaroh | menej vhodný: zbytočne ochudobnený o zdravé tuky, zroje potrebnej energie a zbavený vitamínov rozpustných v tukoch | menej vhodný: zbytočne ochudobnený o zdravé tuky, zroje potrebnej energie a zbavený vitamínov rozpustných v tukoch |
Balkánsky syr | veľmi vhodný: 1 porcia 50g denne v kombinácii so zeleninovým šalátom, zdroj bielkovín a solí | veľmi vhodný: 1 porcia 50g denne v kombinácii so zeleninovým šalátom, zdroj bielkovín a solí |
Tvrdé syry, zrejúce syry | 1 porcia 50g denne, nesmú obsahovať škroby | 1 porcia 50g denne, nesmú obsahovať škroby |
Sójový syr | vhodný má vysoký obsah bielkovín, obmedzená konzumácia 1 porcia týždenne pre goitrogénny efekt – útlm činnosti štítnej žľazy | vhodný má vysoký obsah bielkovín, obmedzená konzumácia 1 porcia týždenne pre goitrogénny efekt – útlm činnosti štítnej žľazy |
Sójové mlieko tekuté získané z bôbov | vhodné má vysoký obsah bielkovín, obmedzená konzumácia 1000ml týždenne pre goitrogénny efekt – útlm činnosti štítnej žľazy | vhodné má vysoký obsah bielkovín, obmedzená konzumácia 1000ml týždenne pre goitrogénny efekt – útlm činnosti štítnej žľazy |
Sójové mlieko v prášku – sójová náhrada mlieka v prášku | zakázané veľmi nezdravá potravina vyrábaná z hydrogenovaných rastlinných olejov (trans-tuky) a kukuričného cukru (glukózo-fruktźovy sirup) | zakázané ani do kávy |
Avokádo | veľmi vhodné: obsahuje zdravé tuky, široké spektrum, ľahká stráviteľnosť | veľmi vhodné: obsahuje zdravé tuky, široké spektrum, ľahká stráviteľnosť |
Maslo | veľmi vhodné: obsahuje zdravé tuky, zdroj energie a vitamínov A,D,E | veľmi vhodné: obsahuje zdravé tuky, zdroj energie a vitamínov A,D,E |
Ghee – prepustené maslo | veľmi vhodné: zbavené vody a laktózy ako tuk do polievok, pokrmov | veľmi vhodné: zbavené vody a laktózy ako tuk do polievok, pokrmov |
Rastlinné maslá | menej vhodné: nadbytok omega-6 tukov | menej vhodné: nadbytok omega-6 tukov |
Kokosový olej | veľmi vhodný – najodporúčanejší zdroj energie v diéte: ľahko metabolizovateľný, nahrádza cukry, stimuluje bazálna metabolizmus podľa energetickej potreby: 30-50g denne konzumovať priamo alebo do pokrmu Neobsahuje vitamíny rozp. v tukoch, doplniť inými tukmi. | veľmi vhodný – najodporúčanejší zdroj energie v diéte: ľahko metabolizovateľný, nahrádza cukry, stimuluje bazálna metabolizmus podľa energetickej potreby: 30-50g denne konzumovať priamo alebo do pokrmu Neobsahuje vitamíny rozp. v tukoch, doplniť inými tukmi. |
Olivový olej | veľmi vhodný – bezpečný zdroj energie, obsahuje antioxidanty, neobsahuje zbytočne veľa omega-6 (cca7%) | veľmi vhodný – bezpečný zdroj energie, obsahuje antioxidanty, neobsahuje zbytočne veľa omega-6 (cca7%) |
Jedlé oleje: slnečnicový, repkový, sójový, kukuričný, tekvicový | nevhodné: metabolicky rizikové – vysoký obsah omega-6, zvýš. tvorba voľných radikálov a zápalových cytokínov. Narušujú stabilitu bunkových stien, kardiovask. ochorenia. | nevhodné: metabolicky rizikové – vysoký obsah omega-6, zvýš. tvorba voľných radikálov a zápalových cytokínov. Narušujú stabilitu bunkových stien, kardiovask. ochorenia. |
Oriešky: vlašské, lieskové, mandle, pistácie | vhodné: do 30g denne | vhodné: do 30g denne |
Oriešky: arašídové, kešu | nevhodné: vysoký obsah omega-6 | nevhodné: vysoký obsah omega-6 |
Hydinové mäso | veľmi vhodné zdroj bielkovín | veľmi vhodné zdroj bielkovín |
Rybie mäso – morské ryby | veľmi vhodné zdroj bielkovín a omega-3, mikroelementy, jód | veľmi vhodné zdroj bielkovín a omega-3, mikroelementy, jód |
Rybí olej | veľmi vhodné: 1 poliev.lyž/deň zlepšuje ketogenézu | veľmi vhodné: 1 poliev.lyž/deň zlepšuje ketogenézu |
Bravčové mäso | veľmi vhodné: zdroj bielkovín | veľmi vhodné: zdroj bielkovín |
Bravčová slanina | veľmi vhodné: zdroj prirodzených foriem tukov, doplnok k príprave miešaných vajec, pokrmov | veľmi vhodné: zdroj prirodzených foriem tukov, doplnok k príprave miešaných vajec, pokrmov |
Hovädzie mäso | vhodné: v obmedzenej miere pre vysoký obsah hémového železa, kumuláciu v tele | vhodné: v obmedzenej miere pre vysoký obsah hémového železa, kumuláciu v tele |
Vajíčka | veľmi vhodné: 2-5 ks denne, širokospektrálny zdroj bielkovín a tukov, fosfolipidov, vitamínov, karoténov, neobsahuje cukry bez obáv zo zvýšeného cholesterolu – konzumácia vajíčok zablokuje endogénnu syntézu cholesterolu pečeňou | veľmi vhodné: na všetky spôsoby 2-3 ks denne |