Zoznam potravín z hľadiska vhodnosti pre nízkosacharidovú diétu
druh potraviny:
úvod diéty 14 dní
pokračovanie diéty
Jednoduché cukry
med, javorový sirup, cukor – biely aj hnedý, trstinový
 
 
zakázané
– aj prírodné cukry
úplne vylúčiť
náhrady – stéviový extrakt, xylitol, sladké drievko
 
zakázané
– aj prírodné cukry
úplne vylúčiť
náhrady – stéviový extrakt, xylitol, sladké drievko
 
Ovocie
 
zakázané
cukry rušia metabolický účinok diéty, spaľovanie tukov a tvorbu metylglyoxálu
 
veľmi obmedzené množstvo
cukry rušia metabolický účinok diéty, spaľovanie tukov a tvorbu metylglyoxálu
 
Citrón
 
povolené
šťava pri príprave nápojov bez prídania cukru
povolené
šťava pri príprave nápojov bez prídania cukru
Múka:
biela a celozrnná,
použitie v pokrmoch
 
zakázané
bohatý zdroj škrobov, zvyšuje hladiny inzulínu – narušuje štiepenie tukov
 
v obmedzenom množstve
pri príprave omáčok, polievok, preferovaná celozrnná, do 20g
 
Ryža
zakázané
bohatý zdroj škrobov
zakázané
bohatý zdroj škrobov
Cestoviny
zakázané
bohatý zdroj škrobov
zakázané
bohatý zdroj škrobov
Chlieb, pečivo
zakázané
bohatý zdroj škrobov, zvyšuje hladiny inzulínu – narušuje štiepenie tukov.
Celozrnné pečivo rovnako nevhodné ako zdroj nežiaducich škrobov rušiaci účinky diéty.
v obmedzenom množstve:
doplnok pokrmu do 50g alebo podľa úbytku/prírastku hmotnosti nastaviť +/- optimálnu porciu
 
Extrudovaný chlieb
– "polystyrénové" chlebíky
 
zakázané
bohatý zdroj škrobov, zvyšuje hladiny inzulínu – narušuje štiepenie tukov pri diéte.
Nezdravá potravina, pri tepelnej úprave vznikajú škodlivé akrylamidy.
Mnohé dokonca máčané v sladených margarínoch!
zakázané
bohatý zdroj škrobov, zvyšuje hladiny inzulínu – narušuje štiepenie tukov pri diéte.
Nezdravá potravina, pri tepelnej úprave vznikajú škodlivé akrylamidy.
 
Cereálne keksíky
zakázané
vysoký obsah škrobov doplnený o jednoduché cukry, blokuje štiepenie tukov.
obmedzene pri športových výkonoch, turistike
vysoký obsah škrobov doplnený o jednoduché cukry, blokuje štiepenie tukov.
Fit – tyčinky
zakázané
vysoký obsah škrobov doplnený o jednoduché cukry, zlepené glycerolom a margarínmi. Blokuje štiepenie tukov.
výnimočne len pri extrémnych fyzických  výkonoch ako potreba doplnenia rýchlej energie
 
Zmrzliny
 
zakázané
vysoký obsah cukrov a škrobov
príležitostne 1 porcia, len zmrzliny z mlieka a smotany, nie z náhrad mlieka – hydrogenovaných rastlinných tukov, preferované tvarohové zmrzliny
Naklíčené obilné zrná
 
zakázané
pre vysoký obsah škrobov a jednoduchých cukrov
povolené
2-3 porcie týždenne
Mrazená zeleninová kukurica
 
zakázané
vysoký obsah škrobov a jednoduchých cukrov
 
zakázané
vysoký obsah škrobov a jednoduchých cukrov
 
Mrkva, kapusta, rajčiny
zakázané
v obmedzenom množstve ako súčasť kombinácie s inou zeleninou
Čerstvá zelenina:
paprika, uhorky, šalát, reďkovka, kareláb, cibuľa,
zelená struková fazuľa
veľmi vhodné:
minimálny obsah cukrov, živé enzýmy, vitamíny  a minerálne látky, vláknina
veľmi vhodné:
minimálny obsah cukrov, živé enzýmy, vitamíny  a minerálne látky, vláknina
 
Strukoviny – fazuľa, hrach, sója
zakázané
v obmedzenom množstve ako súčasť kombinácie s inou zeleninou
Mäkký, čerstvý tvarohový syr, mozarella
veľmi vhodné:
2  porcie po 50g denne
veľmi vhodné:
2 porcie po 50g  denne
Tučný tvaroh 
veľmi vhodný:
1  porcia 150g denne
zdroj bielkovín, tukov a vápnika
veľmi vhodný:
1  porcia 150g denne
zdroj bielkovín, tukov a vápnika
Odtučnený tvaroh
menej vhodný:  zbytočne ochudobnený o zdravé tuky, zroje potrebnej energie a  zbavený vitamínov rozpustných v tukoch
menej vhodný:  zbytočne ochudobnený o zdravé tuky, zroje potrebnej energie a  zbavený vitamínov rozpustných v tukoch
Balkánsky syr
veľmi vhodný:
1 porcia 50g denne v kombinácii so zeleninovým šalátom, zdroj bielkovín a solí
veľmi vhodný:
1 porcia 50g denne v kombinácii so zeleninovým šalátom, zdroj bielkovín a solí
Tvrdé syry, zrejúce syry
1 porcia 50g denne,
nesmú obsahovať škroby
1 porcia 50g denne,
nesmú obsahovať škroby
Sójový syr
vhodný
má vysoký obsah bielkovín, obmedzená konzumácia 1 porcia týždenne pre goitrogénny efekt – útlm činnosti štítnej žľazy
vhodný
má vysoký obsah bielkovín, obmedzená konzumácia 1 porcia týždenne pre goitrogénny efekt – útlm činnosti štítnej žľazy
Sójové mlieko tekuté získané z bôbov
vhodné
má vysoký obsah bielkovín, obmedzená konzumácia 1000ml týždenne pre goitrogénny efekt – útlm činnosti štítnej žľazy
vhodné
má vysoký obsah bielkovín, obmedzená konzumácia 1000ml týždenne pre goitrogénny efekt – útlm činnosti štítnej žľazy
Sójové mlieko v prášku – sójová náhrada mlieka v prášku
zakázané
veľmi nezdravá potravina vyrábaná z hydrogenovaných rastlinných olejov (trans-tuky) a kukuričného cukru (glukózo-fruktźovy sirup)
zakázané
ani do kávy
Avokádo
veľmi vhodné:
obsahuje zdravé tuky, široké spektrum, ľahká stráviteľnosť
veľmi vhodné:
obsahuje zdravé tuky, široké spektrum, ľahká stráviteľnosť
Maslo
veľmi vhodné:
obsahuje zdravé tuky, zdroj energie a vitamínov A,D,E
veľmi vhodné:
obsahuje zdravé tuky, zdroj energie a vitamínov A,D,E
Ghee – prepustené maslo
veľmi vhodné:
zbavené vody a laktózy ako tuk do polievok, pokrmov
veľmi vhodné:
zbavené vody a laktózy ako tuk do polievok, pokrmov
Rastlinné maslá
menej vhodné:
nadbytok omega-6 tukov
menej vhodné:
nadbytok omega-6 tukov
Kokosový olej
veľmi vhodný – najodporúčanejší zdroj energie v diéte:
ľahko metabolizovateľný, nahrádza cukry, stimuluje bazálna metabolizmus
podľa energetickej potreby: 30-50g denne konzumovať priamo  alebo do pokrmu
Neobsahuje vitamíny rozp. v tukoch, doplniť inými tukmi.
veľmi vhodný – najodporúčanejší zdroj energie v diéte:
ľahko metabolizovateľný, nahrádza cukry, stimuluje bazálna metabolizmus
podľa energetickej potreby: 30-50g denne konzumovať priamo  alebo do pokrmu
Neobsahuje vitamíny rozp. v tukoch, doplniť inými tukmi.
Olivový olej
veľmi vhodný –
bezpečný zdroj energie, obsahuje antioxidanty, neobsahuje zbytočne veľa omega-6 (cca7%)
veľmi vhodný –
bezpečný zdroj energie, obsahuje antioxidanty, neobsahuje zbytočne veľa omega-6 (cca7%)
Jedlé oleje: slnečnicový, repkový, sójový, kukuričný,
tekvicový
nevhodné:
metabolicky rizikové – vysoký obsah omega-6, zvýš. tvorba voľných radikálov a zápalových cytokínov. Narušujú stabilitu bunkových stien, kardiovask. ochorenia.
nevhodné:
metabolicky rizikové – vysoký obsah omega-6, zvýš. tvorba voľných radikálov a zápalových cytokínov. Narušujú stabilitu bunkových stien, kardiovask. ochorenia.
Oriešky: vlašské, lieskové, mandle, pistácie
vhodné:
do 30g denne
vhodné:
do 30g denne
Oriešky: arašídové, kešu
nevhodné:
vysoký obsah omega-6
nevhodné:
vysoký obsah omega-6
Hydinové mäso
veľmi vhodné
zdroj bielkovín
veľmi vhodné
zdroj bielkovín
Rybie mäso – morské ryby
veľmi vhodné
zdroj bielkovín a omega-3, mikroelementy, jód
veľmi vhodné
zdroj bielkovín a omega-3, mikroelementy, jód
Rybí olej
veľmi vhodné:  1 poliev.lyž/deň
zlepšuje ketogenézu
veľmi vhodné:  1 poliev.lyž/deň
zlepšuje ketogenézu
Bravčové mäso
veľmi vhodné:
zdroj bielkovín
veľmi vhodné:
zdroj bielkovín
Bravčová slanina
 
veľmi vhodné:
zdroj prirodzených foriem tukov, doplnok k príprave miešaných vajec, pokrmov
veľmi vhodné:
zdroj prirodzených foriem tukov, doplnok k príprave miešaných vajec, pokrmov
Hovädzie mäso
vhodné:
v obmedzenej miere pre 
vysoký obsah hémového železa, kumuláciu v tele
vhodné:
v obmedzenej miere pre vysoký obsah hémového železa, kumuláciu v tele
Vajíčka
veľmi vhodné:
2-5 ks denne, širokospektrálny zdroj bielkovín a tukov, fosfolipidov, vitamínov, karoténov, neobsahuje cukry
bez obáv zo zvýšeného cholesterolu – konzumácia vajíčok zablokuje endogénnu syntézu cholesterolu pečeňou
veľmi vhodné:
na všetky spôsoby
2-3 ks denne