Prostaglandíny PGE 1 a 3 |
Prostaglandíny PGE 2 |
Účinky: |
Účinky: |
Vazodilatácia – rozšírenie ciev |
Vazokonstrikcia – zúženie ciev |
Zníženie bolestivosti |
Zvýšenie bolestivosti |
Zvýšenie vytrvalosti |
Zníženie vytrvalosti |
Posilnenie imunitného systému |
Oslabenie imunitného systému |
Zvýšený prísun kyslíka |
Znížený prísun kyslíka |
Spomalenie delenia buniek |
Urýchlenie delenia buniek |
Zníženie zrážanlivosti krvi |
Zvýšenie zrážanlivosti krvi |
Dilatácia – rozšírenie dýchacích ciect |
Konstrikcia – zúženie dýchacích ciest |
Útlm zápalu |
Zvýšenie zápalu |
Diétne zložky obsahujúce omega-3 polynenasýtené kyseliny (PUFA) majú protizápalové účinky. V tejto štúdii sme vychádzali z hypotézy benefitu nutričného podávania omega-3 PUFA v liečbe COPD. Porovnali sme hodnoty zápalových mediátorov u pacientov s COPD ktorým boli podávané omega-3 PUFA s COPD pacientami ktorí dostávali suplement bez obsahu omega-3 PUFA.
Rovnako v n-3 skupine signifikantne poklesli hladiny leukotriénov B-4 v sére a spúte, hladiny TNF-alfa a interleukínu-8 v spúte boli tiež signifikantne znížené. V n-6 skupine pacientov neboli zaznamenané žiadne zmeny parametrov. Dvaja pacienti z n-3 skupiny a traja pacienti z n-6 skupiny zaznamenali miernu diarheu, traja pacienti z oboch skupín mali nauzeu. Výskyt vedľajších symptómov bol tolerovateľný a postupne sa zlepšil. Mnohonásobnou regresnou analýzou bolo zistené že diéta obohatená o omega-3 PUFA v tejto štúdii prispela k zmene hladín cytokínov.
Zastúpenie tukov v diéte a astma: existuje súvislosť?
Posledné dve dekády bola zaznamenaná zvýšená prevalencia astmy, ekzémov a alergickej rinitídy v ekonomicky rozvinutých krajinách. Zvýšený výskyt sa dáva do súvislosti znížením konzumácie nasýtených tukov a zvýšením množstva polynenasýtených tukov v potrave. Zníženie konzumácie nasýtených tukov je zapríčinené cieleným obmedzením živočíšnych tukov a zvýšením používania margarínov a rastlinných olejov obsahujúcich omega-6 polynenasýtené mastné kyseliny (PUFA) ako napríklad kyselina linolová. Zároveň existujú dôkazy o znížení konzumácie tučných rýb, ktoré obsahujú omega-3 PUFA, kyselinu eikosapentaénovú (EPA). Vo viacerých krajinách je možné pozorovať rozdiely v prevalencii astmy medzi jednotlivými sociálnymi vrstvami a regiónmi, vyplývajúce z rozdielnej konzumácie PUFA.
Kyselina linolová, omega-6 PUFA je prekurzorom arachidónovej kyseliny z ktorej sa konvertujú prostaglandíny typu 2 (PGE-2), zatiaľ čo omega-3 EPA inhibuje formáciu PGE-2. PGE-2 pôsobí na T-lymfocyty znižovaním tvorby interferónu-gama (IFN-gama) bez ovplyvnenia tvorby interleukínu-4 (IL-4). Tento mechanizmus môže viesť k rozvoju alergickej senzitizácie, pretože IL-4 umožňuje syntézu imunoglobulínu E (IgE), zatiaľ čo IFN-gama má opačný účinok. Zmeny v diétnych návykoch môžu vysvetľovať jednu z príčin zvýšenej prevalencie astmy, ekzémov a alergickej rinitídy. Účinky diéty s prevahou rastlinných olejov sú sprostredkované cez zvýšenú syntézu prostaglandínu E2, ktorý následne napomáha formácii imunoglobulínu E.
Zdroj: Black PN, Sharpe S.: Dept of Medicine Univ.of Auckland Auckland Hospital, New Zealand; Eur Respir J. 1997 Jan;10(1):6-12.
Ochranné účinky omega-3 mastných kyselín pri astme
Enzým delta-5-desaturáza uprednostňuje pri metabolických procesoch omega-3 mastné kyseliny. Z tohto dôvodu pri zabezpečení diéty s dostatočným obsahom omega-3 nastáva pre astmatikov potrebná zvýšená tvorba protizápalovo pôsobiacich prostaglandínov PGE1 a PGE3, zároveň dochádza k zníženiu tvorby prozápalového PGE2.
Protizápalové prostaglandíny PGE3 sa vytvárajú z omega-3 EPA tzv. omega-3 cestou. EPA zabraňuje uvoľňovaniu kyseliny arachidónovej (AA) z bunkových membrán a tým obmedzuje rozsah zápalu. Dostatočný obsah omega-3 v diéte je preto determinujúcim faktorom správneho metabolizmu prostaglandínov. Nedostatok omega-3 napomáha k zvýšenej tvorbe prozápalových tkanivových prostaglandínov PGE2 a zhoršuje priebeh astmatického ochorenia. Ochranné účinky omega-3 pred astmou boli preukázané v mnohých štúdiách v priebehu posledných rokov. Autor Masuev K.A. (1997) v placebom kontrolovanej štúdii potvrdil významné zmiernenie neskorej alergickej odpovede pri atopickej bronchiálnej astme (ABA). V ďaľšej štúdii Masuev K.A. (1997) podávaním alfalinilénovej kyseliny (ALA) potvrdil zníženie frekvencie vážnych atakov asfyxie s následným znížením podávania liekov. Významný pokles neskorej alergickej odpovede nastal mechanizmom kompetetívneho nahradenia arachidónovej kyseliny (AA) v bunkových membránach výkonných zápalových buniek a potlačením tvorby lipidových mediátorov zápalu. Aurorka Gorelova Z. (1999) preukázala pozitívne klinické zmeny stavu bunkovej a humorálnej imunity u detí užívajúcich omega-3 doplnky.
Nasledovná tabuľka uvádza prehľad fyziologických účinkov prostaglandínov.
|