Tuky sú pre zdravie nesmierne dôležité.
Vyhýbanie sa tukom nestačí, je dôležité poznať a pochopiť účinky jednotlivých tukov a vedieť si vybrať. Tuky nie sú len zlé. Rovnováha a zároveň pravá miera dokážu pre zdravie oveľa viac ako vyhýbanie sa cholesterolu, ktoré nemá zmysel, ak konzumujeme nesprávne tuky alebo prevahu tukov prispievajúcich k jeho usadzovaniu v cievach. Pochopenie schémy účinkov nenasýtených tukov na obrázku má kľúčový význam v predchádzaní takmer všetkých civilizačných ochorení.
"Vyhýbajte sa konzumácii nasýtených tukov" – tradičné klišé
Takéto tradičné klišé sa opakuje vo všetkých časopisoch publikujúcich články o zdravej výžive, v televízii, v radách lekára. Nie však každé vyhýbanie sa konzumácii nasýtených tukov prináša úžitok a zlepšenie zdravia, skôr naopak, napácha mnoho škody. Prečo?
Súčasná racionálna výživa a diétne odporúčania nahrádzajú konzumáciu živočíšnych tukov, másla rastlinnými olejmi. Tým sa vytvára škodlivá nerovnováha v príjme omega-6 a omega-3 nenasýtených mastných kyselín. Dôsledkom takejto výživy aplikovanej v praxi desaťročia nie je pokles kardiovaskulárnych ochorení, skôr naopak, tieto ochorenia zostávajú na vedúcej priečke úmrtnosti. Ako bonus k škodlivému pôsobeniu vytvorenej nerovnováhy na kardiovaskulárny systém sa k ochoreniam pridávajú alergie a autoimunitné ochorenia podporované práve prevahou omega-6 tukov. Toto všetko spôsobuje vysoká prevaha konzumácie "zdravých rastlinných polynenasýtených tukov".
Sú teda omega-6 škodlivé?
Nie sú škodlivé, sú dokonca nevyhnutné pre správnu funkciu imunity, zápalu a eliminácie patogénov.
Škodlivá je však nadmerná konzumácia omega-6 vytvárajúca nerovnováhu riadiacich funkcií imunity spôsobujúcu nadmerné zápaly poškodzujúce vlastné tkanivá, zvýšenú tvorbu voľných radikálov, urýchlenie stárnutiia. Dochádza k nárastu civilizačných chorôb, ako sú obezita, cukrovka a kardiovaskulárne ochorenia. Najbohatšími zdrojmi omega-6 MK sú repkový, slnečnicový a sójový olej obsahujúce viac ako 50% omega-6!
Ako pôsobia Omega-9?
Výnimočné postavenie medzi rastlinnými olejmi má olivový olej, ktorý nie je typickým zdrojom polynenasýtených omega-6 mastných kyselín (obsahuje len do 7%), namiesto nich obsahuje až 75% mononenasýtenej omega-9 kyseliny olejovej. Uvedený rozdiel v zložení mastných kyselín je dôležitý pre správny výber rastlinných olejov na bežnú konzumáciu. Olivový olej prispieva k znižovaniu krvného tlaku, z omega-9 mastných kyselín sa v tele nemôžu vytvárať látky pôsobiace zápalovo (prozápalové eikosanoidy) a rovnako sa nevytvárajú látky zvyšujúce zrážanlivosť krvi (tromboxán TXA-2).
Životné prostredie v krátkodobom horizonte napravíme len ťažko, jedálny lístok však môžeme zmeniť vo svoj prospech takmer okamžite.
|