Očné choroby

Sú tuky typu omega-3 dobré pre oči?

 

Omega-3 tuky nie sú pre oči len dobré, ale priamo nepostrádateľné. Očná sietnica potrebuje veľké množstvo najviac polynenasýteného omega-3 tuku DHA (kyseliny dokosahexaenovej). Tekutý stav, v ktorom DHA putuje do membrány, umožňuje sietnici premeniť za pomoci svetla obrazy, ktoré obdrží na elektrické signály vysielané do mozgu. Použitím svojich vlastných neutrónov bohatých na DHA nám dáva mozog vedieť, čo práve vidíme.
 
V jednej štúdii sa uvádza, že opičie mláďatká, ktorých strava bola ochudobnená o DHA, stratili ostrosť videnia a mali pomalšie reakcie na vizuálne signály. Predčasne narodené deti či už sú kojené mliekom s normálnou zásobou DHA, alebo kŕmené detskou stravou obohatenou DHA, dokážu rýchlejšie spracovávať vizuálne obrazy ako deti kŕmené typickou americkou detskou výživou, ktorá ešte DHA neobsahuje.

 

Môžu omega-3 pomôcť pri zelenom očnom zákale a degenerácii žltej škvrny?

 

Zelený očný zákal, ochorenie, pri ktorom veľký tlak tekutiny pôsobí na oko a ničí tým optické nervy, má mnoho rozličných príčin. Väčšina z nich má spojitosť s cievnymi problémami. Napríklad osoby, u ktorých by sa dal predpokladať vznik zeleného očného zákalu, trpia niektorým srdcovým ochorením, majú vysoký tlak, zvýšenú krvnú viskozitu a nedostatočnú cirkuláciu krvi v karotidových tepnách, ktoré zásobujú vizuálne oblasti. Za posledných desať rokov sa zhromaždilo dostatočné množstvo výsledkov vedeckého skúmania, ktoré potvrdzujú že omega-3 tuky sú účinným prírodným liekom pri prevencii a liečbe týchto cievnych porúch. Už dlhú dobu je známe, že možnosť vzniku zeleného očného zákalu zvyšuje fajčenie. Jedným z dôvodov je zúženie vnútorného priemeru krvnej cievy fajčením. Stiahnutie cievy spôsobené nikotínom zabraňujú dostatočnej cirkulácii krvi smerom k sietnici. Výsledky dvoch dlhodobých štúdií, ktorých sa zúčastnilo 50 000 zdravotných sestier a lekárov dokázali veľmi rýchly priebeh vzniku ďalšieho vážneho očného ochorenia, vedúceho až k úplnému oslepnutiu – degenerácii žltej škrvny – môže dôjsť už u osôb fajčiacich jednu krabičku cigariet denne. Žltá škvrna uprostred sietnice nám umožňuje čítať, vidieť priamo vpred a zameriavať sa na detaily.

 

Lekári Ronald a Barbara Kleinovci pôsobiaci na lekárskej fakulte Wisconsinskej univerzity uviedli v Journal of the American medical (Žurnále americkej lekárskej spoločnosti), že fajčenie môže zničiť tepny v žltej škvrne podobným spôsobom, aký poznáme u tepien koronárnych (vencových). Okrem toho, že fajčenie ničí účinky ochranných antioxidantov, môže tiež zvyšovať lepkavosť krvných buniek spôsobujúcich zrazeniny. Následkom fajčenia je rovnako znížená hladina HDL. Znova si teda na záver všetko ujasnime – tuky typu omega-3 spolu s rozmanitým množstvom antioxidantov v strave sú dnes známe ako najsilnejšia obrana proti tomuto druhu napadnutia nášho obehového systému.

 

 

Odporúčame pri syndróme suchého oka a degenerácii žltej škvrny podmienenej vekom (starecké slabnutie zraku) denný príjem 5g (1 polievkovú lyžicu) vysoko čisteného rybieho oleja Omega-3 HP natural lemon. Pri užívaní  kapslí (Occuvite retinat) zbytočne niekoľko-násobne preplatíte rovnakú dávku omega-3 mastných kyselín.

 

Užívanie rybieho oleja je vhodné doplniť pravidelnou konzumáciou mrkvy a ovocia s farebnou šupkou (čučoriedky, červené hrozno) alebo kapslami s obsahom karotenoidových farbív pre podporu farebného videnia, luteínom a zeaxantínom. Vitamínom E užívaný dlhodobo v dávkach 100 mg denne poskytuje antioxidačnú ochranu oka. 

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.