Použitie kokosového oleja

 
Použitie kokosového oleja v príprave jedál
 
V prípade použitia na prípravu jedál je potrebné rozlíšovať dve základné kvality kokosového oleja, panenský kokosový olej a bežný kokosový olej. Je vhodné využívať obe kvality, pretože každá kvalita kokosového oleja má svoje výhody. 
Aký je rozdiel medzi panenským a bežným kokosovým olejom?
Z hľadiska zdravotných účinkov sú obe kvality kokosového oleja rovnocenné a to z dôvodu rovnakého zloženia mastných kyselín.
 
Rozdiel medzi panenským a bežným kokosovým olejom je najmä v spôsobe získavania a spracovania suroviny, kokosovej  dužiny a tým vo výsledných senzorických vlastnostiach – farbe a vôni.
Panenský kokosový olej
Panenský kokosový olej sa získava lisovaním vysušenej dužiny bez zahrievania. Týmto spôsobom sa získava menej oleja, výhodou tejto metódy je zachovanie aromatických látok, intenzívna vôna vylisovaného oleja. Surovina na prípravu panenského kokosového oleja sa musí dôkladnejšie vyberať, musí obsahovať minimum kvalitatívne nevyhovujúcich plodov aby nebolo potrebné vylisovaný olej ďaľej čistiť.
 
Tento typ oleja je pre svoju príjemnú sladkastú vôňu obzvlášť vhodný na prípravu sladkých jedál, zákuskov, koláčov, palaciniek ako aj na priamu konzumáciu s pečivom, cereáliami, v kombinácii s ovocnými džémami. Palacinky pripravené na panenskom kokosovom oleji majú jedinečnú jemnú vôňu a chuť. Nasýtené tuky kokosového oleja dodávajú sladkému pečivu, koláčom zvýšenú vláčnosť, jemnosť a bohatšiu vôňu. Na rozdiel od margarínov (chemicky nasýtených tukov) je použitie kokosového oleja zdravotne prospešné.
 
Často sa využíva aj ako kvalitný kozmetický olej na šetrné ošetrenie citlivej pokožky a vlasov.  
Kokosový olej na bežné použitie v kuchyni
Bežný kokosový olej sa spracováva, lisuje zo sušenej dužiny s použitím mierne zvýšenej teploty do 60-80 stupňov.
 
Zvýšením teploty sa zlepšuje lisovateľnosť a výťažok vylisovaného oleja. Na druhej strane zvýšením teploty dochádza k strate aromatických látok, vône. Čo sa týka kvality zloženia samotného oleja, je rovnaká ako u panenského, nakoľko kokosový olej je najstabilnejší tuk z rastlinných olejov, má extrémne vysokú tepelnú stabilitu a odoláva teplotám nad 180 stupňov.
 
Použitie mierne zvýšenej teploty pri lisovaní nemá žiaden vplyv na kvalitu zloženia tuku samotného, ovplyvňuje len obsah aromatických látok a teda vôňu. Takto pripravený kokosový olej má zvyčajne málo intenzívnu vôňu alebo je úplne bez typickej vône kokosového oleja.
 
Ani bežný kokosový olej, podobne ako panenský sa nikdy v skutočnosti "nerafinuje" čiže nepoužíva sa metóda hydrogenácie za účelom zvýšenie stability, nakoľko vylisovaný kokosový olej obsahuje 95% nasýtených tukov, je vysoko stabilný a molekuly nasýtených mastných  kyselín jednoducho nie je možné viac hydrogenovať.
 
Ak sa pri kokosovom oleji uvádza pojem rafinácia, môže obsahovať proces zbavovania zafarbenia pochádzajúceho z hnedých šupiek alebo zbavovanie nežiadúcich zápachov.
 
Pri výrobe môže byť použitá metóda čistenia, absorpcie žltkastého zafarbenia pochádzajúceho z trieslovín nachádzajúcich sa v hnedej kôre dužiny. Ostráňovanie zafarbenia nemá vplyv na samotné zloženie tuku, môže prispieť k zníženiu obsahu aromatických látok.   
 
Bežný kokosový olej  je pre minimálny obsah aromatických látok mimoriadne vhodný na tepelnú úpravu pokrmov, kde by sladkastá vôňa bola rušivá.
 
Odporúča sa na dieteticky vysoko kvalitnú úpravu rybieho mäsa, obalovaných syrov, na prípavu zeleninových omelet, zapekaných mäsových pokrmov, zapekaných cestovín.