Zdroje enzýmov

Enzýmy v prirodzenej forme
 
Nachádzajú sa len v tepelne nespracovaných potravinách. Zahriatím sa ich aktivita stráca. Preto je dôležité aby aspoň časť potravy obsahovala surové zložky, ovocie, zeleninu. Pôsobia preventívne a udržujú metabolické procesy a rovnováhu v organizme.
 
Bohatým zdrojom enzýmov sú takzvané zelené potraviny, obsahujúce chlorofyl. Najvhodnejšie z hľadiska využitia v ľudskej výžive sa ukázali napríklad šťava zo zeleného jačmeňa alebo vodná riasa chlorella pyrenoidosa.
 

Extrahované enzýmy
 
Prípravky systémovej enzymoterapie (SET) obsahujú extrahované enzýmy vo vysokých dávkach, získané z rôznych zdrojov (rastlinné: papája, ananás, živočíšne: jahňací pankreas). Používajú sa na liečebné účely. Pôsobia na celý organizmus komplexne, priaznivo ovplyvňujú zápalové reakcie v ich podstate, nie len tlmia ale aj odstraňujú príčiny už vzniknutých zápalov, ktoré sú prejavom takmer každej choroby.