Charakteristika
 
Chlorella patrí medzi zelené riasy, je to jednobunková sladkovodná riasa s najvyšším obsahom chlorofylu z potravín využiteľných v ľudskej výžive.
 
Pred viac ako 100 rokmi profesor Beijerinck v Holandsku prvý krát kultivoval Chlorellu v laboratórnych podmienkach. Chlorella dostala pomenovanie zložením slovíčok „chlor“ pre zelenú farbu a „ella“ pre malé rozmery.
 
Bunka chlorelly má oválny tvar s rozmerom 2-10 mikrometrov. Je charakteristická tým, že v jednotlivej bunke sa nachádzajú viaceré rastlinné pigmenty: chlorofyl-a, chlorofyl-b a súčasne obsahuje aj karoténové a xantofylové farbivá charakteristické pre vyššie rastliny. V chlorelle prebieha fotosyntéza podobne ako pri vyšších rastlinách.
 
Potravina tisícročia?
 
Chlorella je prírodný doplnkový zdroj mnohých živín, vyniká najvyšším obsahom chlorofylu. Pôvodne sa predpokladalo že sa stane potravinou tisícročia. Použitie chlorelly napriek mnohým výnimočným vlastnostiam zostalo pri špeciálnej výžive, kde má svoje opodstatnenie, avšak prináša aj svoje riziká. Viac sa dozviete v nasledujúcich článkoch.
 
 
Výživové vlastnosti
Chlorella rastový faktor
Účinky na zdravie
Výživa očí
Ako si vybrať?
Kedy neužívať chlorellu?