Diéta pri reume

Aká diéta je vhodná pre reumatika?
 
Reumatik by mal zamerať výber vhodných potravín v prvom rade podľa schopnosti jednotlivých potravín ovplyvňovať zápalový proces.
 
Aké potraviny sú vhodné pre reumatika?
 
Reumatik by mal uprednostniť konzumáciu všetkých potravín, ktoré prirodzene prispievajú k zníženiu,  tlmeniu zápalov a dopĺnať ich ostatnými potravinami, ktoré majú neutrálny vplyv na zápal.
 
Potraviny znižujúce zápal zoradené podľa účinnosti:
 
Rybí olej
 
Rybí olej, je najbohatším zdrojom protizápalovo pôsobiacich omega-3 mastných kyselín EPA a DHA. Omega-3 EPA je priamym zdrojom pre tvorbu protizápalových látok s najvyššou, 100% biologickou účinnosťou. Užívanie omega-3 v kapsliach je cenovo nevýhodné, preto odporúčame použiť prirodzený rybí olej, ktorý umožňuje dopriať si potrebnú dávku za prijateľnú cenu, dnes už navyše existuje vysoko čistený rybí olej  bez zápachu, užívať v dávke polievková lyžica denne. Vhodný rybí olej nájdete TU.
 
Tučné severské ryby
 
Severské, tučné ryby, losos, sú najbohatšie na obsah omega-3 mastných kyselín, nesmú byť však nakladané v rastlinnom oleji, alebo pripravované vysmážaním na repkovom, slnečnicovom a sójovom oleji. Tieto rastlinné oleje s vysokou prevahou prozápalových omega-6 mastných kyselín znehodnotia liečebný prínos konzumácie omega-3 z rýb.
 
Konopný olej

Obsiahnutá kyselina gama-linolénová (GLA) podporuje protizápalové účinky EPA a DHA rybieho oleja, odporúča sa vzájomne kombinovať pre dosiahnutie komplexnej protizápalovej účinnosti.
 
Ľanový olej
 
Ľanový olej je najbohatší rastlinný zdroj omega-3 obsahujúci viac ako 50% ALA, pôsobí protizápalovo, má však nízku biologickú účinnosť. Nevýhodou v porovnaní s rybím olejom je nutnosť zložitej biologickej premeny ALA  na protizápalovo účinné EPA a DHA. Táto premena prebieha u mladých ľudí v rozsahu maximálne 10 %, vekom sa využiteľnosť znižuje, starší ľudia takmer nedokážu využiť ľanový olej na tvorbu protizápalových látok, zužitkuje sa len ako zdroj energie.
 
Zelený čaj
 
Je veľmi účinným doplnkom liečby reumatika. Liečebná denná dávka sa odporúča na 4 až 6 vrecúšok zeleného čaju rozdeleného do viac porcií (2-3 porcie uvarené z dvoch vrecúšok čaju) s vynechaním večernej dávky, pretože obsahuje kofeín a spôsobuje nespavosť. Zelený čaj je potrebné užívať dlhodobo, po zlepšení stavu prejsť na udržiavaciu dávku 2 vrecká denne.
 
Surová zelenina
 
Surová zelenina obsahuje enzýmy, ktoré prirodzene pomáhajú odbúravať z tela vzniknuté zápalové látky (imunokomplexy). Pôsobenie surovej potravy v črevnej sliznici znižuje zápaly.
 
Olivový olej
 
Olivový olej je pre reumatika najvhodnejším rastlinným olejom na bežné kuchynské použitie. Obsahuje do 70% mononenasýtenej omega-9 kyseliny olejovej, ktorá má neutrálny vplyv na tvorbu zápalových látok. Navyše obsahuje z rastlinných olejov najmenej prozápalových  omega-6 (do 10%), kým slnečnicový, repkový a sójový olej obsahujú až 50% prozápalových omega-6 mastných kyselín. Panenský olivový olej navyše obsahuje flavonoidy, ktoré tiež významne prispievajú k tlmeniu zápalov.
 
Kokosový olej
 
Kokosový olej má spomedzi rastlinných olejov najnižší obsah omega-6 mastných kyselín (menej ako 5%), konzumácia neprispieva k posiľneniu tvorby zápalových látok a navyše obsahuje zdraviu prospešné prirodzene nasýtené tuky. Kokosový olej je z rastlinných olejov tepelne najodolnejší. Je preto veľmi vhodný na tepelnú úpravu pokrmov.
 
Môžem na olivovom oleji vysmážať?
 
Áno, je to možné, dokonca olivový olej je tepelne oveľa odolnejší  ako pre reumatikov nevhodné slnečnicové alebo repkové oleje. Je však potrebné rozlišovať 2 druhy olivového oleja.
 
Na vysmážanie je obzvlášť vhodný čistený olivový olej získaný bežným lisovaním (lacnejší), ktorý neobsahuje flavonoidy, má typickú žltú farbu a v obchodoch býva označený ako OLIVE POMACE – olej z olivových pokrutin. 
 
Panenský olivový olej – zelenej farby obsahuje flavonoidy ktoré sa zahrievaním znehodnocujú, rozkladajú, môžu vytvárať škodlivé rozkladné produkty. Olivový olej lisovaný za studena – panenský je preto vhodný na studené pokrmy, kde sa zachovávajú  blahodárne  antioxidačné a protizápalové účinky flavonoidov.
 
Na čom má vysmážať reumatik, keď slnečnicový, repkový a sójový olej sú z hľadiska prozápalového pôsobenia veľmi nevhodné?
 
Pre reumatika na vysmážanie je vhodný akýkoľvek  prirodzený tuk alebo olej v prvom rade  s nízkym obsahom omega-6 nenasýtených mastných kyselín a zároveň odolný voči prepaľovaniu = tepelne stabilný.
 
 
 
Tuky vhodné pre reumatikov na tepelnú úpravu pokrmov
 
olivový olej POMACE – čistený olivový olej, bez obsahu flavonoidov pomerne vysoko tepelne odolný, do 180 stupňov
 
palmový olej – tepelne ešte odolnejší ako olivový olej, do 190 stupňov
 
kokosový olej na varenie – má neutrálnu vôňu, vhodný na tepelnú úpravu hydinového mäsa, rýb, syrov, kde by vôňa panenského kokosového oleja bola rušivá. Tepelne najodolnejší, rozkladá sa až pri 240 stupňoch
 
panenský kokosový olej – pre svoju charakteristickú príjemnú vôňu sa hodí na prípravu sladkých jedál, palaciniek, rovnako je tepelne najodolnejší, rozkladá sa až pri 240 stupňoch
 
bravčová masť– tepelne velmi odolný tuk do 190 stupňov
 
prepustené kravské máslo (zahrievaním do mierneho varu zbavené vody) – vhodné do zákuskov, koláčov, pečiva, vysoká tepelná odolnosť, príjemná vôňa, vhodné použiť ako náhradu za bežné rastlinné oleje a najmä ako zdravú náhradu margarínov (zdroje škodlivých trans-tukov)
 
 
Uvedené dieteticky vhodné tuky nepodporujú vytváranie prozápalovo pôsobiacich látkok (interleukíny-2,-4,-6, TNF-alfa), ich konzumáciou sa zbytočne nezhoršuje priebeh ochorenia. Minimálne množstvá omega-6 mastných kyselín obsiahnutých v uvedených tukoch a olejoch sú pomerne ľahko diéteticky kompenzovateľné (vyvážiteľné) pravidelným príjmom omega-3 (rybieho oleja).
 
Bravčový tuk a kravské máslo obsahujú predsa cholesterol, nezvýši sa tým riziko srdcovo cievnych ochorení?
Paradoxne nie. Cholesterol sa dokáže v cievach usadzovať a spôsobovať aterosklerózu len a práve s pomocou zápalových procesov a vysokej zrážanlivosti krvi. Práve nevhodné rastlinné tuky provokujúce zápaly a zvyšujúce zrážanlivosť  krvi umožňujú cholesterolu  spôsobovať dobre známe zdravotné problémy. Niektoré národy konzumujú len živočíšne tuky a nepoznajú vysoký tlak a kardiovaskulárne ochorenia. Viac podrobností o vzťahu cholesterolu a konzumácie nevhodných tukov sa dozviete v sekcii Vysoký tlak a cholesterol.
 
 
Nevhodné potraviny pri reume
Slnečnicový, sójový a repkový olej, kešu a arašídové oriešky, rastlinné másla (vysoká prevaha omega-6),  červené mäso obsahujúce veľké množstvo hémového železa podporujúceho zápaly.
 
Aj keď tekvicový olej patrí k obľúbeným lahôdkam studenej kuchyne, obsahuje značné množstvá antioxidantov, vitamínu E a fytosterolov, z hľadiska posilnenia zápalových procesov je taktiež pre reumatikov rizikový, nakoľko je takmer výlučným zdrojom omega-6 (cca 50%) a neobsahuje takmer žiadne omega-3 (len 0,2% ALA), má veľmi nepriaznivý pomer omega-6 : omega-3, viac ako 120:1 !
 
Cvikla a cviklová šťava, chlorella – vysoký obsah železa zhoršuje chronické infekty mäkkých tkanív, bakteriálnu záťaž a tým nepriamo môže zhoršiť zápaly. 
 
 
Čokoláda, nutela, alkohol, sladkosti, cukor, med
Diéta bohatá na cukry môže byť prekvapivo rovnako problematická ako niektoré prozápalové omega-6 tuky. Podľa výskumov Harvardskej lekárskej univerzity diéta bohatá na jednoduché cukry a potraviny s vysokým glykemickým indexom tiež prispieva k zvýšeniu zápalov. Nadmerná konzumácia zemiakov, škrobov, bielej múky, mafín, sladkostí zvyšuje hladiny C-reaktívneho proteínu. Ženy s nadváhou konzumujúce potraviny s vysokým glykemickým indexom majú obvykle najvyššie hladiny CRP.
 
Úplne vylúčiť alkohol. Obmedziť konzumáciu sladkých potravín. Zápalové reumatické ochorenia sú často sprevádzané chronickými vnútrobunkovými infekciami. Konzumácia jednoduchých cukrov môže zvyšovať bakteriálnu záťaž a následne zintenzívniť zápalové reakcie.
 
Medzi jednoduché cukry patria aj prirodzené potraviny všeobecne považované za zdraviu prospešné ako med, javorový sirup alebo sladké ovocie.
 
 
Zostavil: PharmDr. Jozef Zima, Nutraceutica
© Nutraceutica