Zelený čaj ako funkčný nápoj na terapeutické využitie
Zelený čaj je jedným z najbohatších prírodných zdrojov polyfenolov, pričom najvýznamnejšou biologicky aktívnou zložkou je epigalokatechín galát, EGCG. Tento silný antioxidant je predmetom rozsiahleho výskumu v oblasti prevencie rakoviny, neurodegeneratívnych ochorení, metabolických porúch a zápalových procesov. Bežné spôsoby prípravy zeleného čaju však často vedú k nedostatočnej extrakcii EGCG alebo k jeho degradácii v dôsledku zásaditej pH, nesprávne zvolenej teploty, či času lúhovania. V tomto článku predstavíme optimalizovaný spôsob prípravy zeleného čaju ako funkčného nápoja, ktorý maximalizuje extrakciu a stabilitu EGCG, eliminuje nepriaznivú chuť trieslovín a zabezpečuje jeho vysokú vstrebateľnosť v organizme.
Prečo je štandardná príprava čajového nápoja menej vhodná na terapeutické využitie?
Väčšina odporúčaných metód prípravy zeleného čaju pochádza z tradičných postupov, ktoré sa zameriavajú predovšetkým na chuťový profil nápoja a nie na optimalizáciu využitia biologicky aktívnych látok. Uveďme si niektoré bežné obmedzenia. Použitie príliš nízkej teploty vody (70 – 80 °C) Pri tejto teplote dochádza len k čiastočnej extrakcii EGCG, čím sa potenciálne znižuje jeho terapeutická účinnosť. Lúhovanie po dobu kratšiu ako 3 minúty Dôvodom krátkeho času lúhovania môže byť priorita jemnej chuť, predlžovaním extrakcie sa viac uvoľňujú zvieravo chutiace taníny. Nedostatočne dlhé lúhovanie však znamená, že veľká časť katechínov, vrátane EGCG, ostáva v listoch. Rozklad EGCG v tvrdej vode tvrdá voda môže prispieť k degradácii epigalokatechín-3-galátu (EGCG), hoci miera degradácie bude závisieť od viacerých faktorov, ako sú pH, koncentrácia minerálov a teplota. Tvrdá voda má často mierne zásadité pH, typicky 7,5 – 8,5 v závislosti od jej zloženia. EGCG je citlivý na pH a v zásaditom prostredí dochádza k jeho oxidácii, epimerizácii a hydrolýze esterových väzieb. Aj mierne zvýšené pH urýchľuje tieto degradačné procesy. Reakcia s iónmi Ca²⁺ a Mg²⁺ Reakcia s iónmi Fe²⁺/ Fe³⁺ a Cu²⁺ Tvrdá voda môže obsahovať stopy železa (Fe²⁺/Fe³⁺) ktoré môžu oxidovať EGCG cez Fentonovu reakciu. Táto reakcia vedie k vzniku voľných radikálov, ktoré môžu spustiť autoxidáciu katechínov a ich premenu na chinónové štruktúry, ktoré sú nestabilné a rýchlo sa rozkladajú Príprava čaju v tvrdej vode urýchľuje hydrolýzu esterovej väzby medzi galovou kyselinou a katechínovým jadrom, čím sa EGCG rozkladá na galovú kyselinu GA a epigalokatechín EGC. Tento proces vedie k strate biologických účinkov EGCG.
Príprava zeleného čaju pre terapeutické využitie
Aby sme dosiahli maximálnu extrakciu EGCG, zvýšili jeho stabilitu a zároveň potlačili nepríjemnú zvieravú chuť spôsobenú trieslovinami, je potrebné dodržiavať nasledovné princípy.
Hoci je EGCG čiastočne termolabilný, jeho rozklad však nastáva až pri dlhodobom niekoľko hodinovom pôsobení vysokých teplôt. Pri zaliatí vriacou vodou (100 °C) dochádza k okamžitému poklesu teploty v šálke na približne 85 – 90 °C, keramická šálka môže okamžite znížiť teplotu dokonca ešte výraznejšie. Preto je ideálne na efektívnu extrakciu použiť buď predhriatu šálku alebo vriacu vodu s teplotnou rezervou na ochladenie.
Pridanie 0,5 – 1 g kyseliny citrónovej (alebo šťavy z ¼ citróna) priamo do šálky pred zaliatím zabezpečí optimálne kyslé prostredie (pH 3 – 4), ktoré zvyšuje rozpustnosť EGCG vo vode, čím sa zlepšuje jeho extrakcia. Stabilizuje EGCG, čím sa predchádza jeho oxidácii. Zmierňuje vnímanie zvieravej horkosti trieslovín, vďaka čomu je čaj senzoricky prijateľnejší.
5 až 10 minút lúhovania, prípadne až do vychladnutia maximalizuje obsah EGCG v náleve bez nadmerného vylúhovania nerozpustných tanínov. Pri dlhšom lúhovaní sa síce uvoľní viac trieslovín, avšak v kyslom prostredí je ich zvieravosť potlačená.
Doplnkové tipy zlepšujúce vstrebateľnosť EGCG
EGCG je síce rozpustný vo vode, ale jeho biologická dostupnosť je relatívne nízka kvôli rýchlemu metabolizmu a vylučovaniu. Preto je vhodné upraviť spôsob konzumácie. Pitie na lačný žalúdok alebo s minimálnym príjmom tukov Zelený čaj vypitý na prázdny žalúdok sa absorbuje najúčinnejšie, ale môže spôsobiť mierne podráždenie s pocitom nevoľnosti. Alternatívne možno kombinovať s jedlom, napr. s hrsťou orieškov, čím sa predĺži polčas cirkulácie EGCG v tele. Pridanie piperínu (čierneho korenia) – voliteľné, na inhibíciu metabolizmu EGCG Piperín (nachádzajúci sa v čiernom korení) inhibuje glukuronidáciu v pečeni, čím predlžuje prítomnosť EGCG v krvnom obehu. Stačí pridať štipku čerstvo pomletého čierneho korenia do čaju. Nekombinovať s mliekom a zdrojmi kazeínu ako tvaroh a jogurty. Kazeín z mlieka a vápnik môžu viazať polyfenoly a znižovať vstrebávanie EGCG, nepridávať mlieko ani smotanu do čaju.
Recept na funkčný zelený čaj s vysokým obsahom EGCG pre terapeutické účely Ingrediencie:
Postup:
Hlavné výhody optimalizovanej prípravy funkčného zeleného čaju
✅ Maximálna extrakcia EGCG vďaka vysokoteplotnému lúhovaniu v kyslom prostredí. Tento spôsob prípravy umožňuje využiť plný terapeutický potenciál zeleného čaju, pričom je jednoduchý na aplikáciu a účinný pri dlhodobom užívaní.
Funkčný nápoj je vhodný pre každého, kto chce vyťažiť maximum zo zeleného čaju nielen ako bežného nápoja, ale ako prirodzenej terapeutickej substancie s vysokým obsahom EGCG.
Použité vedecké články Chen, L., Lee, M. J., Li, H., & Yang, C. S. (1997). Absorption, distribution, and elimination of tea polyphenols in rats. Drug Metabolism and Disposition, 25(9), 1045–1050. Friedman, M. (2007). Overview of antibacterial, antitoxin, antiviral, and antifungal activities of tea flavonoids and teas. Molecular Nutrition & Food Research, 51(1), 116–134. Henning, S. M. et al. (2005). Bioavailability and antioxidant activity of tea flavanols after consumption of green tea, black tea, or a green tea extract supplement. The American Journal of Clinical Nutrition, 82(6), 1240–1249. Landis-Piwowar, K. R., et al. (2007). A novel prodrug of the green tea polyphenol (–)-epigallocatechin-3-gallate as a potential anticancer agent. Cancer Research, 67(9), 4303–4310. Lee, M. J. et al. (2002). Pharmacokinetics of tea catechins after ingestion of green tea and (–)-epigallocatechin-3-gallate by humans: Formation of different metabolites and individual variability. Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention, 11(10), 1025–1032. McAlpine, J. B. et al. (2014). The value of universally available raw material standards for green tea. Journal of Natural Products, 77(12), 2615–2623. Unno, K. et al. (2018). Blood–brain barrier permeability of green tea catechin metabolites and their Neuronal Effects in vitro and in vivo. Scientific Reports, 8(1), 1–10. Článok spracoval PharmDr. Jozef Zima, Nutraceutica |