Kyselina alfa-lipoová pomáha mitochondriám vyrábať energiu pre bunky
Život bez energie nie je možný. Každá bunka potrebuje energiu, ktorú získava prostredníctvom svojich „elektrární“ – mitochondrií. Tieto elektrárne zabezpečujú, že bunka môže spracovávať palivo, glukózu a premieňať ho na energiu potrebnú pre všetky procesy v tele. Ak mitochondrie prestanú pracovať efektívne, bunky začínajú trpieť nedostatkom energie, podobne ako mesto trpí, keď vypadne elektrina. Mitochondrie s pribúdajúcim vekom slabnúSchopnosť mitochondrií vyrábať energiu sa s pribúdajúcim vekom znižuje. Príčinou je hromadenie poškodených bielkovín a narušenie bunkového metabolizmu, čo je podobné zanesením starých filtrov sadzami. Tento proces je sprevádzaný zvýšeným oxidačným stresom a zápalmi, ktoré sú hlavnými faktormi starnutia a vzniku degeneratívnych ochorení.
Autofágia a mitofágia – recyklácia bunkových zdrojov
Na udržanie práce mitochondrií telo využíva mechanizmy, ktoré zabezpečujú ich obnovu a správne fungovanie. Autofágia funguje ako recyklačné centrum, ktoré odstraňuje staré a poškodené bielkoviny a organely. Mitofágia sa špecificky zameriava na mitochondrie a funguje podobne ako výmena poškodených článkov v batérii – poškodené mitochondrie sú nahradené novými, aby sa zabezpečila nepretržitá produkcia energie. Okrem fyzickej aktivity a prirodzených biologických mechanizmov existujú látky, ktoré podporujú regeneráciu mitochondrií. Jednou z najúčinnejších je kyselina alfa-lipoová (ALA), silný antioxidant, ktorý pomáha udržiavať mitochondrie v optimálnom stave.
Hypoglykemický účinok kyseliny alfa-lipoovej (ALA) je „trénerom mitochondrií“
Hypoglykemický účinok znamená znižujúci hladiny cukru v krvi. ALA je známa svojimi schopnosťami znižovať hladinu cukru v krvi a tým nútiť mitochonrie pracovať efektívnejšie. Výsledkom je zlepšenie citlivosti buniek na inzulín, normlizácia hladiny cukru v krvi predovšetkým u diabetikov. Predstavme si, že glukóza je palivo, ktoré sa musí dostať do buniek cez dvere kontrolované enzýmom GLUT-4. Inzulín slúži ako „strážnica“ týchto dverí, ktorá rozhoduje, koľko paliva môže vstúpiť. ALA pomáha otvárať tieto dvere glukóze aj v prípade, že inzulín nefunguje správne, podobne ako náhradný kľúč, ktorý môže aktivovať vstup.
ALA ovplyvňuje viaceré metabolické procesy:
1. Reguluje energetickú rovnováhu v bunkách ALA aktivuje AMPK, hlavný „termostat“ energetického hospodárenia buniek. Keď je energie nedostatok, AMPK zvyšuje spaľovanie tukov a efektivitu využitia glukózy. Viac o AMPK tu v blogu 2. Podporuje tvorbu NAD+ molekuly zabezpečujúcej spaľovanie energie bunkami a zlepšuje funkciu mitochondrií, malých elektrární v tele. Hladiny NAD+ hladiny vekom výrazne klesajú, ALA pomáha zvýšiť NAD+ a tým zabezpečiť dostatol energie Viac o NAD+ tu v blogu 3. Zlepšuje vstup glukózy do buniek Podobne ako inzulín, ALA podporuje presun glukózy z krvi do buniek cez GLUT-4 transportéry, čo pomáha udržiavať zdravé hladiny cukru. 4. Zlepšuje spaľovanie glukózy v mitochondriách ALA aktivuje enzýmy ako pyruvátdehydrogenáza (PDH), ktorá pomáha účinnejšie premieňať glukózu na energiu, podobne ako palivová aditívum, ktoré dokáže zlepšiť spaľovanie. 5. Chráni pred oxidačným poškodením Oxidačný stres je ako hrdza na strojoch – poškodzuje bunky a bráni im v efektívnom fungovaní. ALA ako silný antioxidant „bráni hrdzaveniu“ a chráni bunky pred poškodením. 6. Podporuje účnok inzulínu Niektoré štúdie ukazujú, že ALA dokáže aktivovať využitie glukózy aj pri nízkych hladinách inzulínu, čo môže pomôcť diabetikom, ktorých bunky nereagujú na inzulín dostatočne.
Odporúčané dávkovanie a spôsob užívania kyseliny alfa-lipoovej
Odporúčaná dávka kyseliny alfa-lipoovej závisí od účelu užívania. Bežná podpora zdravia a funkcie mitochondrií: 200 – 500 mg denne
Podpora regulácie hladiny cukru v krvi a inzulínovej citlivosti 500 – 1200 mg denne (rozdelené na dve alebo tri dávky)
Podpora autofágie a mitofágie 500 mg v čase vynechania jedla (prerušovaného pôstu)
Metabolická prestavba a zvýšenie športovej metabolickej flexibility 500 mg skoro ráno, v čase prebúdzania organizmu kedy stúpa hladina glutatiónu a glukózy (medzi 4 až 6 hodinou)
Neuroprotektívne účinky: 500 – 1000 mg denne
Spôsob užívania
ALA sa najlepšie vstrebáva nalačno, ideálne 30 minút pred jedlom. Môžete vziať v priebehu dňa s dostatočným odstupom od jedla. Ak športujete, neberte minimĺne 4 hodiny pred intenzívnym športovým výkonom, môže znížiť svalovú silu miernym znížením hladiny cukru.
Tip pre spánok
Príliš včasné ranné zobudenie medzi treťou a štvrtou hodinou môže byť spôsobené prirodzeným uvoľňovaním glukagónu, hormónu regulujúceho prebúdzanie zvýšením hladiny cukru v krvi. ALA v dávke 500 mg mierne zníži cukor v krvi ako v čase zaspávania, čím pomôže prirodzene dokončiť hlboký spánok v priebehu 30 minút po užití.
Možné vedľajšie účinky:
ALA môže spôsobiť mierne tráviace problémy (pálenie záhy, nevoľnosť z hypoglykémie), najmä pri vyšších dávkach. Môže znižovať hladinu cukru v krvi, preto by diabetici mali dávkovanie prispôsobiť pod dohľadom lekára. Pri vysokých dávkach nad 1000mg denne môže ALA ovplyvniť hladinu minerálov, najmä zinku a medi, preto je vhodné dlhodobé užívanie kombinovať s vyváženou stravou alebo doplnkami obsahujúcimi tieto minerály podanými oddelene s dostatočným časovým odstupom.
Kombinácia kyseliny alfa-lipoovej s pravidelnou fyzickou aktivitou a vyváženou stravou môže prispieť k dlhodobej vitalite mitochondrií a celkovému zdraviu organizmu.
Použité vedecké články Jacob, S., Ruus, P., Hermann, R., Augustin, H. J., Dietze, G. J., Tritschler, H. J., & Henriksen, E. J. (1999). Oral administration of rac‐α‐lipoic acid modulates insulin sensitivity in patients with type‐2 diabetes mellitus: a placebo‐controlled pilot trial. Free Radical Biology and Medicine, 27(3-4), 309-314. Konrad, T., Vicini, P., Kusterer, K., Hoflich, A., Assad, N., Menzel, T., … & Zschocke, J. (2001). Alpha-lipoic acid treatment decreases serum lactate and pyruvate concentrations and improves glucose effectiveness in lean and obese patients with type 2 diabetes. Diabetes Care, 24(5), 1029-1034. Evans, J. L., Maddux, B. A., & Goldfine, I. D. (2002). The molecular basis for oxidative stress-induced insulin resistance. Antioxidants & Redox Signaling, 4(6), 1021-1039. Shay, K. P., Moreau, R. F., Smith, E. J., Smith, A. R., & Hagen, T. M. (2009). Alpha-lipoic acid as a dietary supplement: molecular mechanisms and therapeutic potential. Biochimica et Biophysica Acta (BBA) – General Subjects, 1790(10), 1149-1160. Golbidi, S., Badran, M., & Laher, I. (2011). Diabetes and alpha lipoic acid: an overview. Frontiers in Pharmacology, 2, 69. Packer, L., Witt, E. H., & Tritschler, H. J. (1995). Alpha-lipoic acid as a biological antioxidant. Free Radical Biology and Medicine, 19(2), 227-250.
Spracoval PharmDr. Jozef Zima, Nutraceutica
|