Ako si vybrať skutočne organický jód?
Rozpoznajme podstatu anorganického a organicky viazaného jódu
Rozlišovanie medzi anorganickým jódom alebo jódom viazaným na tuky, mäso rýb a mliečne bielkoviny organickou väzbou je dôležité pre zabezpečenie maximálnej biologickej účinnosti a optimálneho metabolizmu v ľudskom tele. V morskej vode sa nachádza niekoľko druhov anorganických solí jódu, z ktorých najbežnejšie sú jodidy, najmä jodid sodný (NaI), sú rozpustné v morskej vode a predstavujú jednu z hlavných foriem jódu v oceáne. Jodidy sú anorganické zlúčeniny jódu, ktoré sú významným zdrojom jódu pre morský ekosystém. Ďalej morská voda obsahuje jodičnany, ako napríklad jodičnan sodný (NaIO3), sú ďalšou formou jódu v morskej vode. Sú menej rozpustné ako jodidy, ale stále prítomné v dostatočných koncentráciách, aby boli biologicky významné. Anorganické soli jódu, ako je jodid sodný alebo jodičnan sodný sa nachádzajú tiež v minerálnych vodách, nepredstavujú skutočne organicky viazaný jód. Výraz „organický jód“ je vyhradený pre jód, ktorý je chemicky viazaný na atómy uhlíka v rámci organických zlúčenin. Názornými príkladmi organického jódu sú hormóny štítnej žľazy, ako tyroxín (T4) a trijodtyronín (T3), ktoré viažu jód do svojej molekuly prostredníctvom aminokyseliny tyrozínu. Anorganické soli jódu nie sú priamo spojené s uhlíkom a neobsahujú organickú väzbu. V ľudskom tele sa musia anorganické soli jódu najskôr premeniť oxidáciou na atomický jód, aby mohli byť začlenené do organickej formy, konkrétne do hormónov štítnej žľazy. Tento proces premeny prebieha vďaka enzýmu peroxidáza, ktorý je prítomný v štítnej žľaze. Aj keď sú anorganické soli jódu významným, v mnohých prípadoch dokonca jediným zdrojom jódu v strave a doplnkoch, nie sú považované za organický jód.
Anorganický jód a peroxidázyAnorganický jód nachádzajúci sa v jodidových soliach alebo minerálnych vodách sa obyčajne vstrebáva cez zažívací trakt a následne sa používa ako zdroj pre štítnu žľazu, kde sa tvoria hormóny štítnej žľazy. Pre tento proces je kľúčová účasť enzýmu známeho ako tyroidná peroxidáza (TPO). TPO sprostredkuje oxidáciu jodidu na jód, čo umožňuje jeho začlenenie do aminokyseliny tyrozínu a následnú tvorbu hormónov tyroxínu (T4) a trijodtyronínu (T3). Ženy so zníženou funkciou tyreoperoxidázy, enzýmu kľúčového pre tvorbu tyroidných hormónov, môžu mať problémy s využitím anorganických solí jódu. TPO je nevyhnutná pre oxidáciu jodidu na jód, čo je prvý krok v procese výroby tyroidných hormónov, tyroxínu (T4) a trijodtyronínu (T3), v štítnej žľaze.
Znížená schopnosť spracovania anorganického jóduAk je aktivita TPO znížená, čo je bežné pri autoimunitných zápaloch štítnej žľazy ako Hashimotova choroba, proces premeny anorganického jodidu na atomárny jód, ktorý je potrebný na vstavanie do tyroidných hormónov, je neúčinný. Táto nedostatočná premena môže viesť k hypotyreóze, stavu nedostatočnej tvorby tyroidných hormónov v tele. Osoby so zníženou aktivitou tyreoperoxidázy môžu mať zvýšenú potrebu jódu, aby nahradili jeho zníženú schopnosť využitia. Aj v prípade odporúčaného príjmu môžu zaznamenať celkový biologický nedostatok. Vzhľadom na problémy s biologickým využitím anorganických solí jódu sa javí výhodnejšie konzumovať jód vo forme, ktorá nie je závislá na spolupráci enzýmu TPO, napríklad jód z prirodzených organických zdrojov, ako sú morské ryby z oceánov, jód viazaný na mliečne bielkoviny alebo jód viazaný na tuky ako rybí olej, ktoré obsahujú jód vo forme, ktorá je pre telo ľahko využiteľná.
Riešenie biologickej využiteľnostiOrganické formy jódu ako oceánske ryby, jód viazaný organickou väzbou na rybí olej a jód viazaný na mliečne proteíny a tuky sú vhodnejšou alternatívou, pretože sú ľahšie využiteľné bez potreby aktivácie prostredníctvom enzýmu TPO.
Organicky viazaný jód na mliečne bielkovinyJód viazaný na mliečne proteíny predstavuje formu, ktorá už prešla procesom „organizácie“. Keďže je tento jód už v organickej forme, proces jeho využitia organizmom môže obchádzať potrebu účasti peroxidázy. Tento jód je priamo pripravený na metabolické procesy bez potreby ďalšej premeny, čo znamená, že je rýchlejšie a účinnejšie využívaný pre biologické funkcie, vrátane tvorby hormónov štítnej žľazy. Spojenie jódu s mliečnymi bielkovinami, ako sú kazeín alebo srvátka podporuje vznik jódolaktónov, molekúl kontrolujúcich nadmerné delenie buniek. Tieto organické spojenia môžu byť pre telo ľahšie využiteľné. Organicky viazané formy jódu sú lepšie strávené a biologicky využité pri tvorbe hormónov a jódolaktónov. Viazanie jódu na bielkoviny vytvára „organickú“ formu, čím sa zvyšuje jeho biologická dostupnosť. Ak Vás zaujíma spôsob ako získať jód viazaný organicky na mliečne bielkoviny a vyhýbate sa živočíšnym tukom, vyplňte kontaktný formulár s požiadavkou. V prípade že uprednostníte väzbu jódu na tuky a súčasne doplnenie omega-3, voľbou bude rybí olej s organicky viazaným jódom.
Výhody organicky viazaného jóduOrganicky viazaný jód, ako je ten v rybách z oceánov, v komplexoch s mliečnymi proteínmi alebo jóde viazanom organickou väzbou na rybí olej, môže byť považovaný za „ľahko stráviteľnú“ formu jódu, ktorá je ľahšie a rýchlejšie využiteľná organizmom. To je obzvlášť významné pre jedincov s poruchami štítnej žľazy alebo nedostatočnou aktivitou tyreoperoxidázy, čo môže byť prípad pri autoimunitných tyroiditídach, ako je Hashimotova choroba. „Organický jód“ v zmysle prírodného pôvodu neznamená „organický“ v zmysle väzby na uhlík a vysokú biologickú využiteľnosť. Rozlišovanie medzi anorganickým a organicky viazaným jódom je dôležité pre účinky. Jód viazaný organickou väzbou poskytuje vysoké využitie bez prekážok aj v prípade porúch metabolizmu. Voľba je na Vás.
Použité vedecké články Bouga, M., Combet, E. (2015). Emergent Sources of Prebiotics: Seaweeds and Microalgae. Marine Drugs, 14(2), 27. National Institutes of Health. (2021). Iodine: Fact Sheet for Health Professionals. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iodine-HealthProfessional/ Pearce, E. N. et al. (2013). Global iodine nutrition: Where do we stand in 2013? Thyroid, 23(5), 523-528. https://doi.org/10.1089/thy.2013.0128 Zimmermann, M. B., Boelaert, K. (2015). Iodine deficiency and thyroid disorders. The Lancet Diabetes & Endocrinology, 3(4), 286-295. https://doi.org/10.1016/S2213-8587(14)70225-6 Zhao, W., Beckett, E. L. (2016). Roles of Iodine in Environmentally Induced Oxidative Stress and Chemical Carcinogenesis. Journal of Environmental Science and Health, Part C, 34(4), 233-259. Spracoval PharmDr. Jozef Zima, Nutraceutica |