Mlieko ako zabijak? Pravda o tom, či spôsobuje rakovinu!

Mlieko ako zabijak? Pravda o tom, či spôsobuje rakovinu!
recenzia
 
"Bohužiaľ, dnes už nemôžeme zatvárať oči pred hromadiacimi sa štúdiami o súvislosti nadmernej spotreby mlieka a mliečnych výrobkov a niektorých druhov rakoviny. Podľa doterajších zistení, mlieko zvyšuje riziko rakoviny prostaty, vaječníkov a premenopauzálnej formy rakoviny prsníka".
 
zdroj: http://vysetrenie.zoznam.sk/cl/1000679/1401479/Mlieko-ako-zabijak–Pravda-o-tom–ci-sposobuje-rakovinu-
 
Áno aj s takýmito "šokujúcimi" článkami sa môžete stretnúť. Možno je titulok článku s výkričníkom preto aby Vás poriadne vystrašil. Nenechajte sa však strašiť a manipulovať. Pre zachovanie nadhľadu a Vám prinášame úvahu k uvedenému článku a danej problematike.
 
1. Článok sa opiera o hypotézu škodlivosti živočíšnych tukov – tento pohľad je skôr tradičná, dávno prekonaná, zastaralá dogma, vychádzajúca z predpokladu, že živočíšne tuky obsahujú prevahu nasýtených tukov. Nasýtené tuky majú svoje nezastúpiteľné miesto vo výžive. Nie sú ani "zlé", ani "škodlivé" a podobne… Naopak sú potrebné pre stabilizáciu bunkových membrán, sú najbezpečnejším zdrojom energie, zabezpečujú obranyschopnosť pred infekciami, špeciálne podskupina MCT-nasýtených tukov obsiahnutých napríklad v kravskom masle, v ovčom mlieku sa podieľajú na zlepšenej obranyschopnosti tvorbou virostaticky, bakteriostaticky a protiplesňovo pôsobiacich esterov mastných kyselín (monolaurín, monokaprín). Nasýtené tuky umožňujú inkorporáciu (biologické využitie) omega-3 mastných kyselín. Tvoria myelínové obaly neurónov.
 
2. V článku chýba citácia na vzájomný vplyv tvorby aktívnej formy vitamínu D – kalcitriolu a vápnika – nemožno posúdiť súvislosti z čoho uzáver vychádza, či sa vychádza z izolovaného experimentu s úvahou autora a  prenesením možnej súvislosti na mlieko alebo sa jedná o cielený experiment skúmajúci konkrétny vzťah podávania mlieka, hladín kalcia a hladín kalcitriolu.
 
3. Ak by bola konzumácia mlieka z pohľadu možného zníženia konverzie kalcidiolu na kalcitriol riziková, potom by bola riziková aj konzumácia sójových bôbov, tofu, mandlí, maku, sezamových semienok pre podobný alebo dokonca vyšší obsah vápnika.
 
3. Článok uvádza možné riziká prítomnosti IGF (insulin-like growth factor) v mlieku, avšak nevedno z akých dôvodov je opomenutý fakt vže v mlieku sa súčasne nachádzajú aj CLA a CLnA – konjugované nenasýtené mastné kyseliny blokujúce rast nádorov. Laicky povedané príroda namiešala mlieko tak aby zabezpečila regeneráciu, obnovu a rast organizmu ale zároveň aj kontrolu neposlušných buniek…. nie aby vznikala rakovina prsníkov alebo prostaty.
 
4. Imunoglobulíny (z mlieka) prispievajú k zvýšenej imunitnej kontrole a zvyšujú aktivitu, migráciu bielych krviniek, elimináciu geneticky poškodených buniek, čiže aj rakovinových.
 
5. Článok nerozlišuje a nezohľadňuje kľúčový fakt – rozdiel medzi sladkým mliekom a fermentovaným, kvaseným mliekom, čím nenápadne podsúva že problém je akože v mlieku ….
 
Článok je skôr manipulatívnou montážou izolovaných experimentálnych faktov a nezmyselných zastaralých prekonaných dogiem. Všetko čo šokuje, súvisí so smrteľnými ochoreniami sa dobre mediálne predáva, následne ochotne a ľahko šíri hlavne na f-booku.
 
Kým nefermentované mlieko a mliečne výrobky má svoje riziká (laktóza, intolerancia, dismikróbie, vyčerpanie enzymatickej kapacity), konzumácia je vhodná len v obmedzenej miere podľa individuálnej tolerancie,
fermentované mlieko a mliečne výrobky s jedinečným obsahom živých kultúr, enzýmov, vitamínu K, CLA, CLnA, MCT-tukov sú jednoznačne zdraviu prospešné, odporúčané pri imunodeficite, poruchách rastu a vývoja, ako súčasť imunostimulácie pri onkologických ochoreniach, pri liečbe črevných  kandidóz.
 
Pôvodný článok zrejme spĺňa svoj účel, odradiť, zneistiť časť populácie od konzumácie mlieka, vytvárať v mysli spojitosť rakovina-mlieko-škodlivosť, namiesto informovania o rozdieloch medzi fermentovaným a nefermentovaným mliekom. 
Paušálne strašenie konzumáciou mlieka veľa zdravia asi nikomu neprinesie…

Pridaj komentár