Ako prekonať sezónne alergie?

Ako ľahšie prekonať obdobie alergií?
 
Alergické reakcie sú charakteristické neprimerane intenzívnou reakciou imunitného systému na rôzne látky z prostredia. Najúčinnejšou ochranou je vyhýbanie sa kontaktu s alergénmi – látkami spúšťajúcimi alergie. Keďže úplné zamedzenie kontaktu s alergénom nie je možné, do úvahy prichádzajú preventívne opatrenia zmierňujúce priebeh alergií. K lepšiemu prekonaniu obdobia výskytu alergie môže pomôcť vhodne prispôsobená strava a tiež aplikácia liečivých rastlín. Jednotlivé výživové opatrenia je potrebné vykonať v predstihu. Ktoré potraviny a ich účinné zložky dokážu najúčinnejšie pomôcť ľahšie prekonať obdobie alergií?
 
Flavonoidy
 
Predstavujú účinnú prírodnú zbraň proti alergiám. Flavonoidy nielen podporujú antioxidačné účinky vitamínu C ale podľa japonských výskumníkov najmä kvercetín ale aj resveratrol a katechíny tlmia uvoľňovanie histamínu, látky zodpovednej za začervenanie, opuch slizníc a pocit svrbenia pri alergii. Na rozdiel od iných látok potrebujú flavonoidy istý čas aby sa prejavil ich účinok. Preto je vhodné prispôsobiť výber vhodných potravín najmenej dva týždne pred očakávaným začiatkom sezóny výskytu alergických prejavov.
 
Prírodnými zdrojmi kvercetínu sú cesnak a cibuľa, farebné ovocné šupky, červené hrozno, čierne ríbezle a plody čiernej bazy. Tmavé červené víno je bohatým zdrojom resveratrolu. Najviac katechínov, ktoré tiež pomáhajú zmierňovať alergie, obsahuje zelený čaj.
 
Uprednostňujte prirodzené potraviny pred doplnkami vo forme kapslí. Podstatne vyššiu vstrebatelnosť a tým aj biologická účinnosť zabezpečuje aglykónová forma flavonoidov vyskytujúcich sa prirodzene v ovocí. Spracovaním sa aglykónová väzba rozkladá.
 
Ananás
 
Účinky enzýmov pri štiepení imunitných komplexov sprevádzajúcich zápalové a alergické reakcie sú dobre známe. Čerstvý ananás alebo ananásová šťava sú jedinečnými zdrojmi bromelaínu, enzýmu priaznivo pôsobiaceho pri zápaloch a opuchlinách. Odborníci na výživu odporúčajú bromelaín aj na zmiernenie alergických reakcií.
 
Ryby a rybí olej
 
Pri kontakte sliznice s alergénom imunitný systém spúšťa reakciu. Dochádza k uvoľneniu látky nazývanej imunoglobulín E (IgE) a histamínu. Dlhodobo podávané omega-3 mastné kyseliny s dlhým reťazcom EPA a DHA znižujú tvorbu imunoglobulínov a tým zmierňujú intenzitu alergickej reakcie. Prirodzeným zdrojom EPA a DHA sú tučné severské ryby alebo čistý rybí olej ktorý je v súčasnosti dostupný už aj dezodorizovaný – zbavený nepríjemného zápachu.
 
Žihľava dvojdomá
 
Ak si by ste si mali vybrať jedinú rastlinu proti alergiám, bola by to práve Žihľava dvojdomá. Historicky sa používala ako protizápalový prostriedok v liečbe ochorení močových ciest, reumy a astmy. Nemeckí výskumníci objavili schopnosť žihľavy zmierňovať prejavy sezónnych alergií. Ich zistenia potvrdili dve ďalšie nezávislé štúdie, posledná z roku 2009.
Žihľava potláča niekoľko kľúčových faktorov sprostredkujúcich príznaky sezónnej alergie. Blokuje účinok histamínu, inhibuje enzým cyklooxygenázu COX-1 a COX-2 potrebný na tvorbu zápalových látok, tiež tlmí aktivitu syntetázy PG-D2 (HPGDS), spoločného enzýmu pre viaceré zápalové mechanizmy.
 
Preventívne sa odporúča začať s užívaním 2 až 4 týždne pred nástupom alergickej sezóny. Účinné sú rovnako listy aj koreň Žihľavy.

Zdroj: Roschek B.et al.: Nettle extract (Urtica dioica) affects key receptors and enzymes associated with allergic rhinitis; Phytother.Res.2009,Jul;23(7):920-6.
 
Cesnak a cibuľa a môžu zastaviť alergiu skôr ako vznikne
 
V oboch rastlinách sa nachádza flavonoid kvercetín spomaľujúci priebeh alergickej reakcie. Cesnak a cibuľa dosahuje takmer porovnateľnú účinnosť v úľave sezónnych alergií ako Žihľava dvojdomá. Najviac kvercetínu obsahuje červená cibuľa, menej žltá minimum svetlé odrody. Obsah kvercetínu v červenej cibuli je približne 1,5 %. Tepelnou úpravou sa stráca približne polovica obsahu.
 
Zdroj:K.Grzelak et al.: Content of quercetin glycosides and fructooligosaccharides in onion stored in a cold room;J.Eur.FoodRes.Vol.228,No.6,2009.

 

Sladké drievko

 
Koreň Sladkého drievka sa používa od dávnych čias po celom svete. V súčasnosti sa intenzívne študujú účinky tejto rastliny pri ochoreniach akými sú žalúdočné vredy, rakovina, astma a alergie. Obvykle sa podáva čaj v období nepresahujúcom 3 až 4 týždne. Konzumácia vyšších dávok sa neodporúča ľuďom s vysokým tlakom z dôvodu mierneho zvyšovania tlaku. Mnohé cukrovinky so sladkým drievkom predávané v potravinách obsahujú náhradu, aníz a preto nie sú účinné.
 
Kalcium a magnézium
 
Dva základné minerály udržiavajú celkové zdravie a zároveň sa odporúčajú pri zmiernení alergií. Mnoho ľudí trpí ich nedostatkom najmä ak konzumujú málo mliečnych výrobkov. Vhodným prirodzeným zdrojom sú vybrané minerálne vody so zvýšeným obsahom kalcia a magnézia.
 

Pridaj komentár