Panenský kokosový olej

Panenský kokosový olej
Panenský kokosový olej má výnimočné výživové vlastnosti. Získava sa lisovaním suchej kokosovej dužiny „za studena“ pri ktorom teplota spracovania neprekračuje 60°C. Vstupná surovina musí mať najvyššiu kvalitu pretože olej sa po vylisovaní nesmie bieliť a zbavovať nežiaducich zápachov.
 
Vynechaním rafinácie si kokosový olej zachováva typickú, príjemnú, prirodzenú vôňu. Panenský kokosový olej sa neupravuje hydrogenáciou, pri ktorej vznikajú zdraviu škodlivé trans-formy mastných kyselín. Obsahuje len pôvodné, nezmenené triglyceridové formy tukov, ktoré sú ľahko vstrebateľné.
Tepelná stabilita
95% obsah nasýtených mastných kyselín zaručuje kokosovému oleju extrémne vysokú tepelnú stabilitu. Je vhodný k použitiu aj na vysmážanie a pečenie bez akýchkoľvek obáv.
 
Použitie tepelne odolnejších čiastočne hydrogenovaných rastlinných fritovacích olejov (Fr..ol) je zo zdravotného hľadiska značne rizikové a nežiaduce pre obsah škodlivých trans-foriem tukov vznikajúcich pri parciálnej hydrogenácii. V prípade alergie na kravské maslo je kokosový olej možnou prirodzenou a zdravou náhradou.
Ako skladovať kokosový olej?
Otvorené balenie kokosového oleja je zbytočné skladovať v chladničke. Nepodlieha oxidácii ani rozkladu, tuchnutiu. Stačí ak obal dobre uzatvoríte.
Tuhnutie kokosového oleja
Panenský kokosový olej je nasýtený tuk čo sa prejavuje vysokým bodom tuhnutia. Tuhne už pri teplote okolo 25°C, vytvára snehobiele kryštály a pripomína skôr kokosové maslo.
Ľahká stráviteľnosť
Panenský kokosový olej je úplne odlišný od nasýtených tukov ktoré bežne konzumujeme. Obsahuje až 75% nasýtených tukov so strednou dĺžkou reťazca (MCT tuky, Medium Chain Triglycerides). Tieto tuky sa po vstrebaní priamo metabolizujú pečeňou, na svoj prenos nepotrebujú väzbu na lipoproteíny.
Zároveň sa z týchto tukov nevytvárajú zásoby v tukovom tkanive. Z kokosového oleja sa netučnie, skôr pomáha chudnúť. MCT tuky z kokosového oleja zabezpečujú vyrovnaný prísun energie bez škodlivého kolísania hladín glukózy, čo je veľmi výhodné napríklad u diabetikov.
 
MCT tuky kokosového oleja majú schopnosť zvyšovať bazálny metabolizmus, čo sa veľmi úspešne využíva pri redukčných diétach „bez diétovania“, stačí ak sa jednoducho nahradí kalorická hodnota inej potravy rovnakou kalorickou hodnotou kokosového oleja.
Ako ovplyvňuje kokosový olej hladiny cholesterolu?
Zhoršuje kokosový olej cholesterol, ak obsahuje takmer výlučne nasýtené mastné kyseliny? Nie, skôr opačne, priaznivo ovplyvňuje metabolizmus cholesterolu.
 
Priaznivý vplyv kokosového na metabolizmus cholesterolu je daný rozdielnými štrukturálnymi vlastnosťami nasýtených tukov.
 
Kým margaríny  obsahujú až 50% škodlivých trans-foriem nasýtených tukov, kokosový olej trans-tuky neobsahuje. Negatívne pôsobenie nasýtených tukov zapríčiňujú práve ich neprirodzené trans-formy.
 
Nasýtené mastné kyseliny kokosového oleja majú tiež odlišnú dĺžku reťazca, sú kratšie ako napríklad nasýtené tuky  bravčovej masti alebo margarínov, ktoré majú dlhý reťazec.  Uvedené odlišné štruktúrne vlastnosti  nasýtených tukov kokosového oleja prispievajú k priaznivým zdravotným účinkom.
 
Napriek obsahu nasýtených tukov sa teda netreba obávať konzumácie kokosového oleja. Aj keď nepatrne zvyšuje celkový cholesterol, konzumácia kokosového oleja zvyšuje práve HDL „dobrý“ cholesterol . Zároveň mierne znižuje rizikový, VLDL, alebo „zlý“ cholesterol. Tým prispieva k ochrane ciev a pomáha predchádzať vzniku srdcovocievnych ochorení.

Obyvatelia tropických ostrovov konzumujúci výraznú prevahu nasýtených tukov pochádzajúcich z kokosového oleja patria k štátom z najnižším výskytom srdcovocievnych ochorení na svete.
Kokosový olej ako súčasť liečby diabetes typu I. a II.
Najnovšia experimentálna štúdia Japonských vedcov zverejnená v marci 2010 ukázala že diétne MCT tuky, ktorých najbohatším prírodným zdrojom je kokosový olej, znižujú depozíciu – ukladanie telesného tuku prostredníctvom zvýšenia termogenézy – tvorby telesného tepla. Uvedené účinky boli preukázané na zvieracích modeloch a tiež u ľudí.
 
Súčasne niekoľko štúdií poukazuje na liečebné možnosti využitia MCT tukov v zachovávaní funkcie inzulínovej senzitivity = citlivosti buniek na inzlín. Citlivosť buniek na inzulín predstavuje kľúčový faktor  k prieniku cukrov do buniek a teda aj poklesu hladín cukru v krvi. Zachovanie inzulínovej senzitivity je preto dôležitým faktorom využiteľným k zastaveniu a zvráteniu rozvíjajúceho sa diabetes II. typu = diabetes nezávislý od inzulínu, začínajúca cukrovka.
 
Kokosový olej je vhodný aj ako diétna súčasť liečby diabetikov typu I. závislých od inzulínu poskytujúc vyrovnanejšiu glykémiu ako pri konzumácii škrobov vo forme celozrnných cereálií.