Diétne typy

Diétne typy pri nadbytku železa

 
  • vyhnúť sa súčasnému podávaniu vitamínu C spolu s jedlom
  • zvýšiť obsah vlákniny v potrave – vláknina znižuje vstrebávanie železa
  • pitie čaju s obsahom trieslovín (zelený, čierny čaj) súčasne s jedlom
  • konzumácia surových slepačích vajec – vaječné albumíny viažu voľné železo
  • pokrmy pripravovať s mletou kurkumou – kurkuminoidné farbivá viažu voľné železo
  • obmedziť príjem červeného mäsa
  • obmedziť príjem alkoholu, ktorý zvyžuje vstrebávanie železa
  • vyhnúť sa konzumácii rias – chlorelly a spiruliny, najbohatších zdrojov nehémového železa
  • vyhnúť sa konzumácii španátu a cvikly, cviklovej šťavy


Diétne typy pri nedostatku železa

 

  • vitamín C užívať spolu s jedlom
  • zabezpečiť súčasný príjem kľúčových mikronutrientov podmieňujúcich vstrebávanie železa: vitamín B12, kyselina listová, zinok, meď
  • zabezpečiť optimálny pomer mikronutrientov, optimálny pomer zinok – meď je 10:1 alebo 10 mg zinku a 1mg medi
  • uprednostniť prirodzené zdroje pred výživovými doplnkami, prirodzené zdroje majú vyššiu vstrebateľnosť a nedráždia tráviaci systém
  • zaradiť vhodné potraviny s vyšším obsahom železa, najvyšší obsah z potravín má riasa chlorella, 100 až 200mg na 100 g suchej potraviny vo vysoko vstrebateľnej forme, bohatými zdrojmi sú tiež cvikla, špenát, červené mäso
  •  vyhnúť sa vyšším dávkam kalcia – nad 600 mg môžu zoslabiť vstrebávanie hémového železa