Zázvorový čaj

Príprava 1 porcie zázvorového čaju
 
25g čerstvého zázvorového koreňa (nie je potrebné ošúpať, len dobre očistiť) postrúhať nahrubo na strúžiku. Najemno postrúhaný koreň zaliať 2 dl vriacej vody (z rýchlovarnej kanvice) a pre lepšie vylúhovanie vymixovať ponorným mixérom. Nevariť! Silice by s vodnou parou vyprchali. Potom precediť cez jemné sitko do väčšej nádoby a doplniť vriacou vodou do 4-5 dl. Horúci nechať odstáť. Ochutiť podľa chuti cukrom, medom, prípadne pár kvapiek citrónu. Pije sa teplý. Správne pripravený nápoj mierne páli ako čili paprika. Nepripravovať koncentrovanejší, veľmi silne pálivý, mohol by podráždiť žalúdok, pečeň.
 
Obsiahnuté silice sú veľmi účinné, hlavná zložka gingerol nachádzajúca sa špeciálne len v zázvore sa zahriatím a miernym odstátím mení na ešte účinnejší shogaol, ktorý má vyššiu protizápalovú účinnosť. Shogaol má aj vyšší pálivý potenciál, takže po chemickej zmene gingerolu na shogaol bude čaj mierne pálivejší.
 
Preto je dôležité aby pripravovaný čaj bol istý čas udržaný horúci (kedy prebehne zmena gingerolu na shogaol) ale nie vriaci, pretože by látky vyprchali.
 
Dôležité je pripravovať čaj z čerstvého koreňa, nie zo sušeného, s dodržaním postupu pretože aromatické silice sušením koreňa prchajú a sú chemicky nestabilné, rozkladajú sa.

Užívanie 1-krát , maximálne 2-krát denne.
 
Čaj aktivuje funkciu sleziny, detoxifikuje, pôsobí protizápalovo a má antimikróbne účinky. Zázvorový čaj pri dlhodobom užívaní účinne odstraňuje pozápalové lymfatické uzlinky.
 
Použitie zázvorového čaju ako účinného chondroprotektíva
 
Odporúčame použitie zázvorového čaju pri doliečovaní zápalových stavov a poškodenia kĺbnej  chrupavky napríklad pri kĺbnej  (artritickej) forme chronickej boreliózy. Zázvorový čaj veľmi účinne tlmí aktivitu enzýmov, tzv. metaloproteináz, medzi ktoré patrí aj kolagenáza. Pri zápalovom procese spôsoobenom infekciou dochádza k nadmernej aktivácii kolagenázy a následnej degradácii kolagénu – stavebnej jednotky kĺbnej chrupavky. Deštrukcia chrupavky sa prejavuje uvoľnenými kĺbami, praskaním kĺbov (tzv. vysúšanie kĺbov). Pri tomto stave dokáže zázvorový čaj oveľa účinnejšie regenerovať kĺby ako bežne používané chondroprotektíva – glukozamín, chondroitín, MSM a kyselina hyalurónová. Obrazne povedané: dodávka nových tehál  a cementu na stavbu neprináša pokrok ak sa stavba z druhého konca zároveň rúca. Efektívnejšie je zastaviť búranie a potom nebude potrebné množstvo  materiálu na opravu. Podobne, ak účinne zablokujeme zvýšený rozklad chrupavky, vystačíme s podstatne nižšiími dávkami chondroprotektív pre dosiahnutie účinnej regenerácie kĺbnej chrupavky. Kombinovaná terapia glukozamín+chondroitín+MSM+kyselina hyalurónová so zázvorovym čajom znásobuje výsledný efekt liečby, ktorá samotná bez  zamedzenia deštrukcie chrupavky býva veľmi slabo účinná dokonca aj pri zvýšenom dávkovaní.
 
Ako si vybrať zázvor?
 
Vždy pokiaľ je to možné uprednostnite čerstvý podzemok pred sušeným. Čerstvý zázvor má nielen výraznejšiu arómu ale má aj vyšší obsah aromatických silíc, gingerolu a aktívnych proteáz s protizápalovými účinkami. Čerstvý podzemok je žltohnedej farby (podobne ako zemiaky), dodávaný obvykle ako zrelý, s hrubšou šupkou, ktorá sa pred použitím ošúpe. V Ázii dodávajú aj mladý čerstvý podzemok, ktorý nie je potrebné ošúpať.

Pokiaľ sa rozhodnete nakupovať sušený zázvor, treba si všímať uvedenie spôsobu pestovania, či pochádza z organického poľnohospodárstva.

Existujú aj kandizované a nakladané zázvory v sladkej šťave.
 
Potrebujete sa individuálne poradiť? Napíšte nám: info@nutraceutica.sk
Autor článkov: PharmDr.Jozef Zima, Nutraceutica