Záver

Nie všetky tuky sú zlé.
 
V našom modernom svete, kde väčšina ľudí konzumuje príliš veľké množstvo tukov a súčasne z nich má strach, sme stratili schopnosť rozlišovať tuky dobré a zlé.

Medzi tukmi je rozdiel – rozdiel, na ktorom závisí naše zdravie.
 
Aj keď mnoho lekárov považuje nasýtené živočíšne tuky za veľké zlo, ešte väčším problémom sa ukazuje nerovnováha medzi tukmi rastlinnými. Moderná, vysoko rafinovaná a spracovaná strava sa spolieha predovšetkým na omega-6 mastné kyseliny pri výrobe šalátových dresingov, pečených výrobkov, margarínu a ďalších spracovaných potravinárskych produktov. Tieto tuky, ktoré sú pre život nevyhnutné (esenciálne), ale pri nadbytočnej konzumácii  a nerovnováhe paradoxne spôsobujú riziko zvýšeného výskytu zápalov, srdcových chorôb, rakoviny a iných ochorení.
 
Na rozdiel od omega-6 mastných kyselín pôsobí veľké množstvo esenciálnych olejov v strave úplne opačne, pretože pomáha obnoviť rovnováhu medzi tukmi prijímanými v potrave. Môžete navrátiť omega-3 mastné kyseliny do stravy tým, že zvýšite ich konzumáciu. Budete jesť viac rýb alebo používať čistý rybí olej zbavený zápachu, zaradíte do svojho jedálnička mleté ľanové semiačko. Prvých zmien, ktorých si pravdepodobne všimnete, bude váš mladistvejší vzhľad, zdravšia pokožka a zmiernenie, alebo vymiznutie bolestí v kĺboch. Ale prospech budete dosahovať omnoho dlhšie. Znížite tiež dlhotrvajúce riziká spojené s vážnymi ochoreniami.

Je veľmi rozumné vo vašej strave obnoviť rovnováhu v prospech tukov omega-3. Nebudete to nikdy ľutovať.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.