Mozog a nootropiká

Čo sú Nootropiká?

 

Nootropiká a mozogNootropiká sú skupinou látok zlepšujúcich mozgové funkcie. Nootropiká bývajú nazývané tiež ako neuroposilňovače, posilňovače pamäti alebo posilňovače mentálnych schopností. Nootropiká môžu byť látky telu vlastné – vytvárajúce sa v organizme, pridávané vo forme doplnkov výživy, prírodné látky a syntetické látky pôsobiace na nervový systém odvodené od neuromediátorov.

 

Nootropiká sa používajú na zlepšenie sústredenia, motivácie, pamäti, nálady, rozpoznávania a reaktívnosti. Zároveň môžu mať schopnosť zlepšovať prekrvenie mozgu, zvyšovať ochranu pred neuroexcitačnými látkami, obnovovať energetický metabolizmus nervových buniek. Niektoré nootropiká pôsobia ako antioxidanty a látky viažúce a detoxifikujúce ióny ťažkých kovov. Nootropiká môžu byť použité aj na ochranu pred tvorbou amyloidných plakov a prevenciu zániku neurónov pri Alzheimerovom syndróme, na prevenciu a liečbu stareckej demencie.

 

Myšlienka ovplyvnenia mozgovej funkcie nie je nová. V dávnej minulosti sa používali na tento účel mnohé rastliny, rastlinné extrakty alebo aj alkohol.

 

Sú nootropiká návykové?

 

Nootropiká nie sú návykové ani pri dlhodobom pôsobení. Prečo? Nie sú to stimulačné látky. Nepôsobia blokovaním alebo stimuláciou receptorového účinku, na ktoré môže vznikať protireakcia organizmu – návyk. Nootropiká podporujú samotnú funkčnosť neurónov poskytnutím zdrojov pre tvorbu telu vlastných látok alebo pôsobia zvyšovaním ochrany neurónov, zlepšujú metabolizmus, obnovu buniek.

 

Prírodné alebo syntetické nootropiká?

 

Činnosť mozgu možno podporiť viacerými spôsobmi. Rozhodnutie záleží najviac od  očakávaneho účinku. Uveďme si príklady použitia konkrétnych nootropík. Ako prvý príklad bude nootropikum pripravené organickou syntézou, nasledujúce nootropiká budú patriť do skupiny prírodných látok.

 

Piracetam – príklad syntetického nootropika.

 

PiracetamPiracetam bol vynájdený Dr. Giurgeom. Je to cyklický derivát (príbuzná látka) kyseliny gama-amino-máslovej (GABA). GABA je základný neuromediátor, ktorý sa vytvára v organizme. Spojením dvoch molekúl GABA vzniká piracetam, ktorý má podobné účinky ako pôvodný neuromediátor. Piracetam prekrvuje mozog, podporuje pamäť, zlepšuje schopnosť učenia, odstráňuje mentálnu únavu, zlepšuje koncentráciu, zvyšuje účinnosť neuromediátora acetylcholínu zvýšením citlivosti receptorov na acetylcholín. Piracetam je často používaný ako základný liek u starších pacientov pri mozgovej disfunkcii.

 

Prírodné nootropiká

 

DHA – kyselina dokosahexaénová – omega-3 rybieho oleja

 

DHA (dokosahexaénová kyselina) je omega-3 mastná kyselina. DHA je kľúčová pre zdravú štruktúru a funkčnosť mozgu. Mozog sa skladá zo 60% tuku. Veľkú časť tuku tvorí práve DHA. Molekula DHA obsahuje viaceré dvojité väzby, má špecifickú schopnosť vymieňať elektróny a tým sprostredkovať prenos elektrických signálov medzi bunkami.

V bunkovej stene neurónov zabezpečuje DHA flexibilitu, ohybnosť steny a zlepšuje takzvanú neuroplasticitu. Proces neuroplasticity zahrňuje vytváranie nových nervových spojení, rast a adaptáciu tkaniva. DHA má schopnosť aktivovať mozgový neurotropný faktor (BDNF), hormón aktivujúci rast a obnovu neurónov. Tvorba neurónov v hypokampe a zvýšená neuroplasticita umožňuje zlepšenie učenia a pamäťových schopností. Nízke hladiny BDNF môžu spolu s inými faktormi viesť k depresii, schizofrénii a demencii.

Protizápalový účinok DHA sa prejavuje inhibíciou enzýmu cyklo-oxigenáza-2 podieľajúcom sa na tvorbe zápalových cytokínov. Protizápalový účinok DHA ma veľký význam v ochrane mozgu pred poškodením nadmerným zápalom pri horúčkovitých zápalových ochoreniach, pri chrípke, zápale mozgových blán alebo pri nadmernej zápalovej reakcii vyvolanej podávaním vakcín. DHA urýchľuje ukončenie zápalového procesu a nástup regenerácie neurónov.

DHA obmedzuje nadmernú zrážanlivosť krvi, čím zabraňuje upchatiu mozgových ciev. Pôsobí preventívne proti vzniku mozgovej cievnej príhody. Zároveň prispieva k zachovaniu prekrvenia mozgu, zlepšeniu zásobenia kyslíkom a živinami.

Rybí olej – prírodný zdroj DHA

DHA nie je esenciálna mastná kyselina, môže sa vytvárať v tele z inej omega-3 metabolickou konverziou. Miera konverzie je limitovaná, vekom klesá pod 5%. Ideálnym prírodným zdrojom tzv. „hotovej omega-3“ DHA, bez nutnosti metabolickej koncerzie je rybí olej. Najmä olej z celých oceánskych rýb (OMEGA-3 HP natural) môže obsahovať až 12% DHA v prírodnej triglyceridovej forme, čiže vo forme tuku. Denná dávka DHA sa pohybuje v rozmedzí 200 až 500 mg, čo zodpovedá 2 až 5 ml rybieho oleja. 

 

 

Kurkuma – kurkuminoidy

Účinné látky kurkumy – kurkuminoidy pôsobia na molekulárnej úrovni posilnením neurogenézy. Viaceré výskumy ukázali že kurkuma podporuje tvorbu mozgového neurotropného faktora, čim sa zvyšuje neuroplasticita. Tvorba nových neurónov je kľúčová pre učenie, pamäť a náladu.  

Regenerácia a obnova neurónov

Kurkuminoidy zvyšujú hladiny neuro-aktívnych látok serotonínu a dopamínu. Tieto neuroprenášače sa podielajú na sústredenosti, mentálnej nálade a nadšení, nazývajú sa tiež hormóny šťastia alebo dobrej nálady. Antidepresívne účinky kurkumy bol vedecky skúmané a potvrdené v súlade s tradičným použitím v liečiteľstve.

Antioxidačná ochrana

Kurkuminoidy tiež pôsobia ako silné antioxidanty pomáhajúce chrániť mozog pred nadmerným alebo chronickým zápalovym procesom. Voľné radikály urýchľujú poškodzovanie neuronálnych prepojení a prispievajú k zániku neurónov.

Detoxifikácia mozgového tkaniva

Ióny kovov sú potrebné a zároveň potencionálne nebezpečné. Napríklad meď a železo ako aj iné ióny kovov sú esenciálnymi mikroprvkami potrebnými pre funkciu mnohých enzýmov, ale v prípade že dochádza k ich nadmernému hromadeniu v tele, môžu spôsobovať nezvratné zápalové a oxidatívne poškodenie rôznych tkanív. Mnohé ióny ťažkých  kovov pôsobia ako katalyzátory chronického zápalu a poškodenia neurónov.

Molekuly kurkuminoidov majú chelatačné vlastnosti. Kurkuminoidy pôsobia ako detoxifikátory ťažkých kovov, dokážu ich pevne viazať a deaktivovať, čím oslabujú alebo úplne prerušujú zápalový proces. Chelatačné schopnosti kurkuminoidov zodpovedajú za ochranné a liečebné účinky kurkumy napríklad pred poškodením mozgu Alzheimerovou chorobou, väzba polyfenolických kurkuminoidov na metalloproteinázy (enzýmy obsahujúce v molekule atómy kovov) zabraňuje zápalovej deštrukcii.

Kurkuminoidy sú látky takmer nerozpustné vo vode a veľmi dobre rozpustné v tukoch. Z hľadiska vstrebateľnosti a účinnosti je preto dôležité užívať prípravky s dostatočným množstvom jedla s obsahom tukov, ktoré sprostredkujú absorpciu do krvného obehu.

Chelatácia ťažkých kovov kurkuminoidmi je postupný proces, prípravky je preto potrebné podávať v období niekoľkých mesiacov.

Kurkuminoidy neprenikajú mozgovou bariérou, napriek tomu majú nepriamy nootropný účinok. Zlepšením celkovej mikrocirkulácie ("nariedením krvi") dochádza k zlepšeniu mikrocirkulácie a zásobeniu kyslíkom aj v mozgu. Systémovou detoxifikáciou celého tela dochádza nepriamo k postupnej detoxifikácii mozgového tkaniva.  

 

Tokotrienoly – prírodný vitamín E

Na rozdiel od syntetického vitamínu E obsahujúceho výlučne tokoferoly bez dvojitých väzieb v molekule, prírodný vitamín E obsahuje celkovo 8 látok, 4 tokoferoly a 4 tokotrienoly. Práve tokotrienoly dokážu významne chrániť mozog.

Vedci zistili že tokotrienoly sú biologicky účinné v zlepšení mikrocirkulácie mozgového tkaniva, lepšie potláčajú zápalové molekuly a sú silne neuroprotektívne. Ochrana nervových buniek tokotrienolmi sa prejavuje najmä v zabránení glutamátovej toxicite, ochrane pred účinkami homocysteínu, deficitom glutatiónu a oxidatívnym stresom spôsobeným omega-6 kyselinou linolovou.

 

Cholín – prírodná látka, zdroj pre tvorbu acetylcholínu.

Acetylcholín je základný neuromediátor umožňujúci prenos signálov medzi nervovými bunkami. Telo vytvára acetylcholín zo zdrojov prijatých vo výžive.

Významnými zdrojmi cholínu sú vajcia, mlieko, syr, sójový lecitín, mäso, ryby. V lecitíne je cholín viazaný vo forme fosfatidyl-cholínu spolu s mastnými kyselinami. Mnohým  potravinám s obsahom potrebného cholínu sa ľudia zbytočne vyhýbajú z neopodstatnenej obavy pred cholesterolom.