Rastlinné látky znižujúce tvorbu toxických glykačných produktov pri cukrovke.
 
Výsledky najnovších vedeckých štúdií potvrdili schopnosť prirozdzene vyskytujúcich sa látok rastlinného pôvodu (fytochemikálií) minimalizovať tvorbu toxických glykačných metabolických produktov (AGE).
 
Toxické glykačné metabolické produkty vznikajú  reakciou vysokej hladiny krvného cukru s bielkovinami krvného séra. Sú jednou z hlavných príčin, prečo majú diabetici vysokú pravdepodobnosť rozvoja degeneratívnych ochorení – aterosklerózy, vysokého krvného tlaku, mozgovej porážky, oslabenej cirkulácie v končatinách, žilovej trombózy a poškodenia ciev sietnice s následkom slepoty.
 
Hlavným dôsledkom hyperglykémie – zvýšenej hladiny cukru pri cukrovke je zvýšená reakcia krvného cukru s aminokyselinami a bielkovinami krvného séra. Táto reakcia cukru a bielkovín sa nazýva neenzymatická glykácia a vyúsťuje do tvorby glykačných metabolických produktov (AGE). Následne AGE sa viažu na proteínové receptory buniek v celom tele a spôsobujú poškodzujúci zápalový proces.
 
Tradičné rastliny blokujúce tvorbu glykačných produktov (AGEs)
 
Množstvo nahromadených glykačných produktov u diabetikov priamo súvisí s poškodením obličiek, poškodením nervov, očnou retinopatiou a kataraktom oka. Klinickými experimentami sa zistilo že látky znižujúce tvorbu glykačných produktov pôsobia na enzým aldoreduktáza, táto spoločná schopnosť viacerých látok vytvorila skupinu takzvaných inhibítorov aldoreduktázy (ARI). Medzi inhibítory ARI patria synteticky pripravené látky: fidarestat a prirodzené rastlinné látky nachádzajúce sa vo viacerých potravinových zdrojoch. V tejto kapitole sa budeme zaoberať výskumami rastlinných zdrojov inhibítorov aldoreduktázy (ARI).
 
Zázvor, škorica, kurkuma – chránia pred poškodením vysokými hladinami cukru
 
V najnovšej klinickej štúdii z roku 2008 bola hodnotená účinnosť 17 rastlín použiteľných v liečbe diabetes zameraná na schopnosť znižovať tvorbu glykačných produktov. Najúčinnejšími sa ukázali extrakty zo zázvoru, škorice a kurkumy, zatiaľ čo extrakty čierneho korenia, zeleného čaju, jabĺk , bazalky a kôry citrónu znižovali tvorbu miernejšie. Následne sa vybrané najúčinnejšie extrakty zázvoru, škorice a kurkumy testovali v laboratórnych podmienkach metódou použitia fruktózy a proteínov zvieracej očnej šošovky sledujúcou ovplyvnenie tvorby glykačných produktov.
 
Extrakty zázvoru, škorice a kurkumy účinne chránili proteíny očnej šošovky pred poškodením podaním vysokej dávky fruktózy. Tvorba glykačných produktov v očnej šošovke bola znížená o 40 až 90% pri koncentráciách extraktov 1mg/ml.
Tieto pokusy ukázali že rastliny ktoré sú veľmi dobre znášané môžu byť zdrojom bezpečných fytochemikálií použiteľných v liečbe redukujúcej škodlivé následky spojené s tvorbou glykačných produktov pri cukrovke. (Zdroj: Saraswat M et al,.British Journ. Nutrition. 2008 Nov, 6 :1-8)
 
Škorica sa používa v tradičnej medicíne ako prírodný prostriedok znižujúci hladiny cukru. Viac o vplyve škorice na hladiny cukru si prečítajte v článku:  Účinky škorice
 
 
Gurmar – tradičný indický prírodný liek na diabetes
 
Gurmar sa používa v tradičnej Indickej medicíne v liečbe cukrovky viac ako 2000 rokov. Hlavné liečebné použitie rastliny v regióne Indie je pri začínajúcej cukrovke, kedy je čiastočne znížená schopnosť pankreasu vytvárať inzulín (diabetes nezávislý od inzulínu). Znižovaním nadmerne zvýšenej hladiny cukru sa zabraňuje vzniku toxických glykačných produktov. Gurmar nielen znižuje hladiny cukru ale dokonca dokáže obnoviť tvorbu inzulínu a tým úplne vyliečiť z cukrovky. Viac informácií o účinkoch prírodného antidiabetika si prečítajte v článku: Gurmar
 
 
Horká tekvička
 
Horká tekvička pôsobí rovnako ako chróm, zlepšuje využitie krvného cukru a zlepšuje glukózovú toleranciu – schopnosť prenášať cukor z krvi do buniek.
100ml šťavy horkej tekvičky zlepšilo glukózovú toleranciu o 73% (J Ethnopharmacology 17 (1986) 277-282). V nasledujúcej štúdii vodný extrakt horkej tekvičky znížil hladinu krvného cukru o 54 % (Phytotherapy Res 7, 4 (1993): 285-289).
Ďaľšou veľmi cennou vlasnosťou horkej tekvičky je stimulácia tvorby a nárast počtu beta-buniek pankreasu. Beta bunky vytvárajú inzulín. Autori experimentálnej štúdie na zvieratách zistili schopnosť obnovy beta buniek po podávaní extraktov horkej tekvičky (Diabetes Res Clin Pract 40, 3(June 1998):145-51).

Hypoglykemický účinok bol dokázaný pri použití všetkých častí rastliny, najvýraznejší je však pri konzumácii plodov, kde sa nachádza najviac steriodných saponínov – charantínov, alkaloidov a inzulínu podobných proteínov.
Viac o všeobecných účinkoch a použití si prečítajte v sekcii:  Horká tekvička
Viac o mechanizme farmakologických účinkov Gurmaru a Horkej tekvičky si prečítajte v sekcii:   Prírodné inhibítory DPP-4
 
 
Flavonoidy
 
Flavonoidy patria medzi účinné prirodzené zdroje inhibítorov aldoreduktázy (ARI). V jednej z klinických štúdií flavonoidy kvercetrín a miricetín vykázali významné spomalenie vzniku očného kataraktu spôsobeného vysokou hladinou cukru – galaktózy. V inej experimentálnej štúdii flavonoidy epigallokatechín, quercetrín, quercetrín-2-acetát, quercetrín, rutín, hesperidín, hesperidín chalkón a naringinín preukázali rôzny potenciál tlmiť aktivitu aldoreduktázy.
 
 
Lesklokôrovka ploská – Ganoderma applanatum
 
Táto drevokazná huba rastie celý rok na živom aj mŕtvom dreve lístnatých stromov, prednostne na tlejúcom dreve. Štúdia kórejských výskumníkov z roku 2005 zistila potenciál vodných a liehových extraktov z tejto huby inhibovať aldoreduktázu pri streptozolocínom vyvolanej diabetes na zvieracích modeloch. (Zdroj: Phytotherapy research.2005, vol. 19, p. 477-480)
Prirodzené fytochemikálie obsiahnuté v Lesklokôrovke ploskej majú schopnosť ochraňovať pred poškodzovaním tkanív glykačnými produktami pri cukrovke.
 
 
 
© Nutraceutica