Diéta pri cukrovke 2 typu

Liečebná diéta pri cukrovke 2.typu – nezávislej od inzulínu
 
 Liečebné dietetické opatrenia pri cukrovke 2. typu sú zamerané na komplex 6 základných opatrení:
1. vyhýbanie sa potravinám s obsahom jednoduchých cukrov
2. obmedzená konzumácia potravín s obsahom zložených cukrov – škrobov
3. vhodný výber tukov podľa ich schopnosti tlmiť zápalový proces poškodzujúci beta-bunky pankreasu
4. pravidelná konzumácia listovej a cibuľovej zeleniny
5. vhodný výber potravinových zdrojov bielkovín
6. užívanie špeciálnych doplnkov výživy podporujúcich tvorbu inzulínu a antioxidantov chrániacich cievy
 
 
1. Vyhýbanie sa potravinám s obsahom jednoduchých cukrov
 
Potraviny obsahujúce jednoduché cukry spôsobujú rýchly nárast hladiny cukru a následne potrebu zvýšenej tvorby inzulínu, čo metabolicky vyčerpáva pankreas, vysoké hladiny cukru telo premieňa na tukové zásoby, čo je rizikové z hľadiska srdcovo-cievnych ochorení. Vyhýbajte sa sladkostiam, sladkému pečivu, sladké ovocie konzumujte len striedmo, nápoje si vyberajte bez cukru, s nízkym obsahom cukru alebo s prírodnými sladidlami. Vyhýbajte sa náhradnému sladidlu aspartám – E951 ktorý je neslávne zodpovedný za veľké množstvo škodlivých nežiadúcich účinkov. Vhodné sladidlá sú: sorbitol (cukor ktorý sa nevstrebáva), prípadne v obmedzenom množstve sacharín, alebo veľmi vhodné je prírodné sladidlo Stéviový extrakt, ktorý ale v súčasnosti ešte stále nie je v EÚ povolený napriek dlhoročnému bezpečnému použitiu v Japonsku a krajinách juhovýchodnej Ázie (lobistické záujmy na predaji aspartámu?).
 
 
2. Obmedzená konzumácia potravín s obsahom zložených cukrov – škrobov
 
Konzumácia potravín s obsahom škrobov zabezpečuje zdroj postupne sa uvoľňujúcich cukrov, ktorý nespôsobuje tak veľké výkyvy glykémie – hladiny cukru ako jednoduché cukry. Rovnako po konzumácii potravín s obsahom škrobov dochádza k menšej potrebe vylučovania inzulínu čo šetrí pankreas. Zároveň je však nutné si uvedomiť, že aj škroby, čiže rôzne celozrnné cereálie, cestoviny a zemiaky predstavujú pre diabetika so začínajúcou cukrovkou riziko vzniku metabolických porúch a preto by sa časť potravín obsahujúcich zložené cukry – škroby mala nahrádzať konzumáciou vhodných tukov.
 
Prečo nahrádzať časť škrobov konzumáciou vhodných tukov?
 
Z tukov sa nielen priberá (ak je celkový príjem energie vyšší ako spotreba) ale tuky zároveň poskytujú pre telo najbezpečnejší zdroj energie nezávislý na inzulíne. Energetický metabolizmus tukov je odlišný, nepotrebuje inzulín a preto tuky bezpečne nahrádzajú časť škrobov, tým odľahčujú prácu pankreasu z hľadiska tvorby inzulínu, zabezpečujú vyrovnanú glykémiu.
 

3. Vhodný výber tukov podľa ich stráviteľnosti a schopnosti tlmiť tvorbu zápalových látok poškodzujúcich beta-bunky vytvárajúce inzulín
 
Ak budete poznať, že tuky nie sú len „zlé“ ale niektoré Vám dokonca môžu pomôcť v dietetickej liečbe dosiahnete podstatne lepšie výsledky v celkovej liečbe tohto metabolického ochorenia.
 
Vysvetlime si ktoré tuky sú nápomocné a prečo?
 
Podľa najnovších vedeckých poznatkov siahajúcich do roku 2010 je hlavným mechanizmom podieľajúcim sa na rozvoji cukrovky 2. typu prítomnosť zápalového procesu poškodzujúceho beta-bunky pankreasu. Obezita – nadváha je v poradí druhý faktor, nakoľko sa zistilo že cukrovku 2. typu dostávajú rovnako ľudia s normálnou telesnou hmotnosťou u ktorých bola preukázaná vysoká aktivita zápalových látok. Opačne ľudia obézny s nízkou hladinou zápalových látok nemusia cukrovku vôbec získať. Faktom zostáva že obezita prispieva k cukrovke ale zistilo sa že z dôvodu zvýšenej tvorby zápalových látok vytvárajúcich sa prednostne v tukových tkanivách. Sumárne čím viac tukových tkanív, tým vyššia produkcia zápalových látok (cytokínov) poškodzujúcich pankreas a bludný kruh vyúsťuje metabolickým ochorením – cukrovkou.
 
Ktoré tuky pôsobia liečebne, protizápalovým účinkom chránia pankreas?
 
Rybí olej
Rybí olej je najbohatším a najúčinnejším zdrojom protizápalovo pôsobiacich omega-3 mastných kyselín. Užívanie v kapsliach je pre diabetika veľmi drahé, odporúčame prirodzený rybí olej, ktorý umožňuje dopriať si potrebnú dávku za prijateľnú cenu, dnes už navyše existuje vysoko čistený rybí olej bez zápachu, užívať v dávke polievková lyžica denne. 1 polievková lyžica = cca 5g oleja = 2000 mg čistých omega-3 EPA+DHA
 
Konopný  olej
Konopný olej je cenným zdrojom protizápalovo pôsobiacej kyseliny gama-linolénovej (do 4% GLA). Dopĺňa protizápalové účinky rybieho oleja, pôsobí synergicky. Navyše obsahuje špeciálnu omega-3: kyselinu stearidónovu (SDA) s pomerne vysokou biologickou účinnosťou.
Odporúča sa kombinovať spolu s rybím olejom pre umožnenie tvorby celého, kompletného spektra protizápalových látok.
 
Ľanový olej
Ľanový olej je najbohatší rastlinný zdroj omega-3 obsahujúci až 55% ALA, môže pomôcť v tvorbe protizápalových látok.
Aj napriek najvyššiemu obsahu omega-3 nie je biologicky najúčinnejším zdrojom. Nevýhodou v porovnaní s rybím olejom je minimálna účinnosť, hlavne starší ľudia nedokážu premieňať ALA na protizápalové látky chrániace pankreas a cievy, využívajú ho len bežný zdroj energie avšak rizikový, vytvárajúci voľné radikály.
V porovnaní s konopným olejom je ľanový olej  tiež menej účinný, neobsahuje GLA a SDA.
Ak užívate rybí olej, ľanový olej už nie je potrebné konzumovať, navyše rybí olej je protizápalovo podstatne účinnejší.
 
Ktoré tuky sú vhodnépre diabetikov na bežné kuchynské použitie?
 
Olivový olej
Olivový olej je najvhodnejším kuchynským rastlinným olejom vhodným pri zápalových ochoreniach a rovnako pri cukrovke. Obsahuje do 70% mononenasýtenej omega-9 kyseliny olejovej, ktorá má neutrálny vplyv na tvorbu zápalových látok. Navyše obsahuje z najčastejšie používaných rastlinných olejov najmenej prozápalových omega-6 mastných kyselín (do 10%), kým slnečnicový, repkový a sójový olej obsahujú až 50% prozápalových omega-6 mastných kyselín! Olivový olej navyše obsahuje antioxidačne pôsobiace flavonoidy, ktoré tiež významne prispievajú k tlmeniu zápalov a ochrane ciev, ktoré sú pri cukrovke veľmi často postihované.
 
Môžem na olivovom oleji vysmážať?

Áno je to možné, dokonca olivový olej je tepelne podstatne odolnejší ako bežne používané slnečnicové alebo repkové oleje. Vyššia tepelná odolnosť je daná nižším obsahom tepelne nestabilných polynenasýtených tukov PUFA (olivový olej – 7% PUFA, slnečnicový a repkový cca 50% PUFA).

Na vysmážanie je vhodnejší olivový olej  neobsahujúci flavonoidy, má typickú žltú farbu a v obchodoch býva označený ako OLIVE POMACE.
 
Panenský olivový olej zelenej farby je charakteristický vysokým obsahom flavonoidov, ktoré sa zahrievaním znehodnocujú, rozkladajú. Olivový olej lisovaný za studena – panenský je preto vhodnejší na studené pokrmy, kde si zachováva blahodarné antioxidačné a protizápalové účinky flavonoidov.
 
Kokosový olej na varenie – najvhodnejší tuk na bežné, denné použitie v príprave jedál pre diabetikov.
 
Najvhodnejší tuk na bezpečnú tepelnú úpravu potravín. Vysoko tepelne stabilný, má jednoznačne najvyššiu tepelnú odolnosť z dôvodu vysokého obsahu nasýtených tukov (95%), obsahuje minimum PUFA (len1%), neobsahuje rizikové omega-6, nerozkladá sa, nedymí, nevznikajú peroxidy tukov. Z hľadiska metabolizmu je kokosový tuk najľahšie stráviteľný, nakoľko obsahuje mastné kyseliny so stredným reťazcom (MCT tuky). Kokosový tuk je pre diabetikov najvhodnejšou energetickou náhradou, nezaťažuje pankreas a umožňuje znížiť kalorický príjem rizikových škrobov. Zvyšuje základný, bazálny metabolizmus. Kokosový tuk predstavuje bezpečnú metabolickú alternatívu cukrov. Má neutrálnu vôňu, umožňuje prípravu chutných, zdravých pokrmov a bez pachutí.
Pozor, pri hypoglykémii nenahrádza podávanie cukru.
 
 
Aké ďalšie oleje sú vhodné pri cukrovke 2 typu?
Pri cukrovke 2. typu je vhodný akýkoľvek prirodzený tuk alebo olej v prvom rade s nízkym obsahom omega-6 nenasýtených mastných kyselín. Ak chcete vysmážať, dbajte pri výbere na vyššiu tepelnú odolnosť. Dôležité je neupriamiť sa na použitie jedného typu oleja (tuku) a jednotlivé druhy prirodzených tukov vhodne kombinovať.
 

palmový olej – tepelne vysoko odolný, do 190 stupňov, minimum omega-6
 
panenský kokosový olej – na prípravu sladkých jedál, palaciniek, na pečenie ako zdravá náhrada margarínov, v kombinácii s kravským maslom na priamu konzumáciu s cereálnym pečivom. Kokosový olej predstavuje najľahšie stráviteľný tuk (obsahuje mastné kyseliny so strednou dĺžkou), metabolizuje sa v pečeni takmer bezprostredne po vstrebaní, pre diabetika predstavuje veľmi vhodnú a bezpečnú energetickú náhradu cukru a škrobov. 
 
bravčová masť– tepelne vysoko odolný tuk do 190 stupňov, vhodný na vysmážanie v obmedzenom množstve
 
kravské maslo – obsahuje minimum prozápalových omega-6, vitamín D zároveň utlmuje zápalové procesy
 
prepustené kravské maslo (zbavené vody) – vhodné do zákuskov, koláčov, pečiva ako zdravá náhrada za bežne používaných rastlinných olejov alebo margarínov
 
Z uvedených dieteticky vhodných tukov sa v tele nemôžu vytvárať prozápalovo pôsobiace látky, ich konzumáciou sa zbytočne nepodporuje tvorba zápalových látok a poškodzovanie funkcie beta-buniek pankreasu. Minimálne množstvá omega-6 mastných kyselín obsiahnutých v uvedených tukoch a olejoch je možné diétne oveľa účinnejšie vyvažovať pravidelným príjmom omega-3 (rybieho oleja).
 
Bravčový tuk a kravské maslo obsahujú predsa cholesterol, nezvýši sa tým riziko srdcovo cievnych ochorení?
 
Paradoxne nie. Cholesterol sa dokáže v cievach usadzovať a spôsobovať aterosklerózu len a práve v prítomnosti zápalových procesov a vysokej zrážanlivosti krvi. Práve nevhodné rastlinné tuky provokujúce zápaly a zvyšujúce zrážanlivosť krvi umožňujú cholesterolu spôsobovať dobre známe zdravotné problémy. Niektoré národy konzumujú len živočíšne tuky a nepoznajú vysoký tlak a kardiovaskulárne ochorenia.
 

Ktoré potraviny sú nevhodné, zvyšujú tvorbu zápalových látok poškodzujúcich beta-bunky tvoriace inzulín?
 
Odporúča sa úplne vylúčiť alebo zásadne obmedziť konzumáciu uvedených potravín:

Slnečnicový olej
Sójový olej

Repkový olej
Kešu a arašidové oriešky
Rastlinné masla – klamlivo reklamované ako bohatý zdroj omega-3, v skutočnosti zdroj s nežiadúco vysokou prevahou omega-6!
Tekvicový olej – aj keď patrí medzi lahôdky studenej kuchyne a obsahuje množstvo antioxidantov, patrí medzi výlučné zdroje omega-6 (cca 50%), prakticky neobsahuje žiadne omega-3 (0,2%), má veľmi nepriaznivý pomer omega-6 k omega-3 v prospech tvorby zápalových látok.
Všetky uvedené potraviny majú vysokú prevahu omega-6 mastných kyselín (viac ako 50%) z ktorých telo vytvára zápalové látky, ich konzumáciou môžete zhoršiť priebeh ochorenia. Hlavným patofyziologickým mechanizmom zodpovedným za zánik beta-buniek a vznik diabetes 2.typu je chronický zápal.
 
Pozor na známe klišé „Konzumujte veľa nenasýtených tukov“!
 
Polynenasýtené tuky (oleje) sú esenciálne, pretože ich telo nedokáže vytvárať a potrebuje ich na tvorbu látok riadiacich imunitu, na tvorbu hormónov a mnohých ďalších signálnych látok.
 
Nemajú však byť zdrojom energie ako sa v súčasnosti preferuje. Pri nadbytočnej konzumácii dochádza k metabolickému využitiu nenasýtených tukov ako zdrojov energie, pričom vzniká relatívne najviac voľných radikálov poškodzujúcich aj beta-bunky pankreasu. Voľné radikály spôsobujú mnohé degeneratívne ochorenia a urýchľujú stárnutie.
 
Každá nadbytočná konzumácia tejto skupiny tukov sa preto nevyužíva na tvorbu riadiacich látok ale len ako potencionálne rizikový zdroj energie!
 
Červené mäso obsahuje veľké množstvo hémového železa podporujúceho zápaly .
Čokoláda, nutela, alkohol – pri cukrovke úplne vylúčiť.
 
Úplne vylúčte konzumáciu stužovaných olejov a tukov
Diabetici sú jednou z najohrozenejších skupín ľudí s výskytom srdcovo-cievnych ochorení. Neprirodzene stužované tuky – margaríny a parciálne – čiastočne hydrogenované rastlinné fritovacie oleje obsahujú takzvané trans-formy tukov ktoré zvyšujú riziko výskytu srdcovo-cievnych ochorení podstatne viac ako neprimerane vysoké hladiny cholesterolu.
Nekonzumujte vôbec margaríny a potraviny obsahujúce tento typ tukov: lístkové cesto, croissanty, fornetti, tukové zákusky z cukrární. Nepoužívajte fritovacie oleje, nahraďte ich tepelne odolným olivovým olejom.
 

4. Pravidelná konzumácia surovej listovej a cibuľovej zeleniny
 
Surová zelenina, šalát, čínska kapusta, zelená paprika a ďalšie obsahujú enzýmy, ktoré prirodzene pomáhajú odbúravať z tela vzniknuté zápalové látky (imunokomplexy). Pôsobenie surovej potravy v črevnej sliznici znižuje zápaly.
Cesnak a cibuľa pôsobia ochranne na cievy ohrozené zvýšenými hladinami cukru.
Doprajte si aspoň 1-krát denne surovú zeleninu k hlavnému jedlu.
 
5. Vhodný výber zdrojov bielkovín
 
Tučné severské ryby
Severské, tučné ryby, losos, sú najbohatšie na obsah omega-3 mastných kyselín, nemali by byť však nakladané v rastlinnom oleji, alebo pripravované vysmážaním na repkovom, slnečnicovom a sójovom oleji. Tieto rastlinné oleje s vysokou prevahou prozápalových omega-6 mastných kyselín znehodnotia liečebný prínos konzumácie omega-3 z rýb. Vysoký obsah jódu v morských rybách prispieva k zníženiu rizika srdcovo – cievnych ochorení, aktivuje činnosť štítnej žľazy a priaznivo vplýva na oslabený metabolizmus pri cukrovke.
 
Hydinové mäso
Prirodzený zdroj aminokyselín, minerálnych látok a koenzýmu Q10.
 
Struková zelenina
Hrach, fazuľa, sója sú bohatými zdrojmi bielkovín.
 
Mlieko, syry, tvaroh
plnotučné mlieko obsahuje vitamín D, ktorý kontroluje autoimunitné procesy poškodzujúce pankreas. Odporúčame radšej menšie množstvo ale plnohodnotnej potraviny – plnotučného mlieka. Odtučňovaním sa strácajú prirodzené vitamíny. Tuk v nízkotučných jogurtoch sa nahrádza škrobmi – pre diabetika vo vysokej prevahe metabolicky rizikovejšími.
 

6. Podpora tvorby a účinkov inzulínu, antioxidanty, ochrana ciev
 
Gurmar čaj
Medzi najúčinnejšie prírodné antidiabetikum patrí tradičný indický čaj – Gurmar. Hlavná účinná látka Gurmaru – kyselina gymnemová má schopnosť zvyšovať tvorbu inzulínu, obnovovať beta-bunky vytvárajúce inzulín a znižovať inzulínovú rezistenciu (zvýšiť účinnosť inzulínu).
Odporúčaná denná dávka: 2-3 šálky čaju, po zlepšení stavu 1 šálka denne (1 šálka = 1,5g čajoviny)
 
Pikolinát chrómu
100-200mcg denne – podporuje účinnosť inzulínu.
 
Benfotiamín
Vitamín B-1 so zvýšenou biologickou účinnosťou, zabraňuje reakcii cukru s bielkovinami, tvorbe toxických glykačných produktov, poškodzovaniu ciev, očnej sietnice, obličiek. Dávkovanie: 1x denne 300mg (BENFOGAMMA 300 tbl.)
 
 
Vitamín C a E
Oba vitamíny pôsobia antioxidačne, vitamín C vo vodnom prostredí a vitamín E v tukovom prostredí, vzájomne sa dopĺňajú. Odporúčaná denná dávka pri diabetes:
vitamín C 500mg s postupným uvoľňovaním
vitamín E 200 mg
 
Zelený čaj
Je veľmi účinným doplnkom liečby diabetes. Obsahuje jeden z najúčinnejších antioxidantov – epigalokatechín – EGCG. Odporúčaná denná dávka 2 šálky (2x 2 vrecká) zeleného čaju. Zelený čaj by sa nemal konzumovať neskoro popoludní alebo večer, obsahuje kofeín ktorý môže spôsobovať nespavosť. Zelený čaj sa odporúča piť dlhodobo. Vyššia účinnosť nápoja je pri konzumácii 10-30 minút pred jedlom. Katechíny sú látky s obmedzenou vstrebateľnosťou, potrava znižuje vstrebávanie, antioxidačné účinky.
 
Zostavil: PharmDr. Jozef Zima, Nutraceutica
© Nutraceutica