Akým spôsobom sa chrániť pred chrípkou?
 
Exitsuje nespočetné množstvo rád a odporúčaní ako sa chrániť pred chrípkou. Mnohé z nich sú však viac odporúčaniami ako skutočnou pomocou. Na našej stránke Vám prinášame výber len tých najdôležitejších opatrení, ktoré by Vám mohli najúčinnejšie pomôcť zvýšiť odolnosť pred ochorením na chrípku alebo prípadne pomôcť ľahšie prekonať ochorenie a rýchlejšie sa zotaviť. Odporúčania vychádzajú z poznatkov epidemiologickýcha klinických štúdií zahrňujúc poznatky siahajúce do súčasnosti.
 
Vrodená a získaná imunita
 
Imunita sa skladá z dvoch základných zložiek: vrodenej imunity – mechanizmov ktoré máme k dispozícii už od narodenia a získanej, adaptívnej imunity, ktorá sa postupne vyvíja na základe kontaktu s látkami a organizmami nachádzajúcimi sa v prostredí, napríklad kontakt črevnej sliznice s potravou, pôsobenie baktérií a vírusov z prostredia.
 
Ako posilniť jednotlivé zložky imunity?
 
Posilniť imunitu znamená zachovať funkciu vrodenej imunity a zároveň rozvíjať získanú imunitu. Medzi najdôležitejšie látky priamo riadiace funkciu vrodenej imunity partí vitamín D.
 
Vitamín D
 
Kľúčová úloha D vitamínu pre funkciu vrodenej imunity bola objavená len nedávno. Makrofágy a epitelové bunky (bunky na povrchu všetkých slizníc, vrátane pľúc) dokážu počas infekcie zvýšiť tvorbu antimikróbnej látky bielkovinovej povahy nazývanej katelicidín. Práve tvorba tejto antimikróbnej látky je závislá od účasti vitamínu D.
 
V zimnom období, v čase keď útočí chrípka, ľudia v našom zemepisnom pásme majú nedostatok slnka a tým aj nedostatok vitamínu D. Na podporu imunity v zimnom období by sme mali  zabezpečiť v prvom rade dostatočný prísun vitamínu D. Echinacea, bazový kvet a rôzne iné podporné prostriedky sú vhodné prednostne na podpornú liečbu počas ochorenia.  Vedci a zainteresovaní lekári z klinických štúdií odporúčajú v zimnom období zabezpečiť minimálny denný príjem vitamínu D u dospelých v dávke 800 až 1000 jednotiek  cholekalciferolu (vitamínu D-3). Klinické štúdie potvrdili 40% zníženie výskytu infekcií dýchacích ciest vrátane chrípky už pri podávaní 800 jednotiek denne.*Cannell J. et al: Epidemic influenza and vitamin D; Epidemiol Infect. 2006 December; 134.
 
Najnovšie klinické výsledky sa prikláňajú k optimálnej dávke pre dospelých v zimnom období 2000 – 4000 I.U./vit. D denne, uvedené dávky sú fyziologické a bezpečné.
 
Pravidelný prísun vitamínu v zimnom období Vám zabezpečí  40% vyššiu odolnosť voči chrípke.
 
Epidemiologicky prínos podávania vitamínu D  prevyšuje svojou účinnosťou vakcíny, navyše je bez rizika nežiadúcich účinkov a s ďaľšími benefitmi v podobe zníženia rizika výskytu rakoviny, cukrovky a autoimunít.
 
 
Ako zvýšiť získanú – adaptívnu imunitu.
 
Možností ako zvýšiť získanú imunitu je viacero.
Vakcinácie ???
Klasická medicína preferuje vakcinácie proti chrípke, ich účinnosť je však sporná, často zlyhávajú práve u najviac rizikových skupín pacientov ktorým majú pomôcť – seniori. Vakcinácia prináša riziká nepredvídanej imunitnej reakcie v podobe neurologických komplikácií s možnými trvalými následkami. Nie je prirodzenou cestou budovania imunity, imunitná odpoveď vynecháva kontakt sliznice s antigénmi, na vyvolanie dostatočnej imunitnej odpovede sa preto používajú náhradné induktory (zosilňovače), najčastejšie neurotoxické zlúčeniny hliníka.
 
Probiotiká
 
Prirodzenou možnosťou ako posiľniť získanú imunitu je prirodzený kontakt črevnej sliznice s probiotikami. Klinické štúdie preukázali štatisticky významné zlepšenie imunitnej odpovede po užívaní probiotík. Veľmi dôležité je že probiotiká neprinášajú možné riziká ako napríklad vakcinácie proti chrípke. Ich účinok je však pozvoľný a pre dostatočnú stimuláciu imunity je potrebné dlhodobé niekoľkomesačné užívanie probiotík. Začnite ihneď a nečakajte až na príchod chrípky alebo použitie probiotík po antibiotickej liečbe. Aké prbiotiká sú najvhodnejšie sa dozviete v sekcii Oslabená imunita.
 
 
Jedným z posledných objavov roku 2009 je antivírusový účinok olivového oleja.
Viac o antivírusových účinkoch olivového oleja si prečítajte v článku: Olivový olej proti chrípke.  
 
 
Čo ak sa chrípka predsa len objaví?
 
Podporné lieky typu horúcich nápojov z lekární majú jediný prínos, tlmia vysoké horúčky a čiastočne uvoľňujú dýchacie cesty. Liečia najmä pocity. Samotnú virózu však vôbec neliečia. Odstráňujú pocit únavy, upchatého nosa, začervenanú sliznicu. Tu vystáva riziko zastierania vážnosti ochorenia s prehliadaním príznakov chrípky a prístup typu reklamného sloganu: "na chrípku nemám čas". Takýto prístup môže byť nebezpečný a viesť k vážnejším následkom prechodenej virózy. Telo rozhodne potrebuje oddych aby sa dokázalo vysporiadať s infekciou.
 
Čo skutočne pomáha odstráňovať príčinu a nie len následky prebiehajúcej infekcie?
 
Ľudia oddávna vedia, že cesnak pomáha proti chrípke. Dnes vieme aj prečo. Obsahuje silicu alicín, molekulu obsahujúcu atóm síry vo forme -SH skupiny. Toto je veľmi dôležité pre pochopenie virostatického účinku. Reaktívny -SH radikál sa dokáže naviazať na vírusové bielkoviny a tým znemožniť priľnutie na povrch hostiteľskej bunky. Tým že sa vírus neprichytí, nedokáže prenikať do vnútra bunky a množiť sa.
 
Takže mám počas chrípky jesť cesnak?
 
Áno, je to jedna z možností. Súčasná veda pokročila ďalej a vedci zistili, že nielen cesnak a alicín, ale aj aminokyseliny obsahujúce síru majú schopnosť zastavovať množenie vírusov prerušovaním väzby vírusov na povrch buniek. Medzi aminokyseliny s obsahom síry vo forme -SH radikálu patria metionín a cysteín. Cysteín je známy vďaka širokému medicínskemu využitiu ako mukolytikum – látka skvapaľnujúca hlieny a uľahčujúca vykašliavanie. Práve -SH radikál cysteínu narušuje väzby bielkovín hlienu a tým ich skvapaľňuje. Z príbalového letálu sa však nedozviete, že -SH radikály cysteínu zároveň zabraňujú väzbe vírusov na povrch buniek a tým spomaľujú ich prienik a množenie.
 
Takže ak sa prejavia u Vás prvé príznaky chrípky, čo najskôr začnite s užívaním acetyl-cysteínu, ktorý je v lekárňach ako voľnopredajný prípravok. Z dôvodov že nechceme robiť reklamu konkrétnym výrobcom, neuvádzame obchodné názvy prípravkov, len účinnú látku: acetyl-cysteín. Dávkovanie dospelí: 3x200mg, deti od 6 rokov 3x100mg. Poraďte sa v lekárni aký acetyl-cysteín je dostupný a nezabudnite na dodržanie informácie o užívaní lieku.
 
Použitie sírnych aminokyselín (acetylcysteínu) má výhodu pred virostatikami, opakovaným použitím nevzniká rezistencia.
 
Naša rada pri chrípke: vymeňte "horúce nápoje pre dobrý pocit a dobrú tržbu lekárne" za skutočné lieky s klinicky preukázaným virostatickým účinkom: vitamín D, probiotiká, acetyl-cysteín.
Na horúčku Vám úplne postačí paracetamol alebo ibuprofén.
 
Pred horúcim sáčkovým nápojom z umelých sladidiel a vôní uprednostnite kvalitný lipový čaj.

Autor článku: PharmDr. Jozef Zima