Flavonoidy
 
Predstavujú účinnú prírodnú zbraň proti alergiám. Flavonoidy nielen podporujú antioxidačné účinky vitamínu C ale podľa japonských výskumníkov najmä kvercetín ale aj resveratrol a katechíny tlmia uvoľňovanie histamínu, látky zodpovednej za začervenanie, opuch slizníc a pocit svrbenia pri alergii.
 
Na rozdiel od iných látok potrebujú flavonoidy istý čas aby sa prejavil ich účinok. Preto je vhodné prispôsobiť výber vhodných potravín najmenej dva týždne pred očakávaným začiatkom sezóny výskytu alergických prejavov.
Prírodnými zdrojmi kvercetínu sú cesnak a cibuľa, farebné ovocné šupky, červené hrozno, čierne ríbezle a plody čiernej bazy.
 
Tmavé červené víno je bohatým zdrojom resveratrolu. Najviac katechínov, ktoré tiež pomáhajú zmierňovať alergie, obsahuje zelený čaj. Uprednostňujte prirodzené potraviny pred doplnkami vo forme kapslí. Podstatne vyššiu vstrebatelnosť a tým aj biologická účinnosť zabezpečuje aglykónová forma flavonoidov vyskytujúcich sa prirodzene v ovocí. Spracovaním sa aglykónová väzba rozkladá.
 

Cesnak a cibuľa a môžu zastaviť alergiu skôr ako vznikne
V oboch rastlinách sa nachádza flavonoid kvercetín spomaľujúci priebeh alergickej reakcie. Cesnak a cibuľa dosahuje takmer porovnateľnú účinnosť v úľave sezónnych alergií ako Žihľava dvojdomá. Najviac kvercetínu obsahuje červená cibuľa, menej žltá minimum svetlé odrody. Obsah kvercetínu v červenej cibuli je približne 1,5 %. Tepelnou úpravou sa stráca približne polovica obsahu.
Zdroj:K.Grzelak et al.: Content of quercetin glycosides and fructooligosaccharides in onion stored in a cold room;J.Eur.FoodRes.Vol.228,No.6,2009.