Alergia

Alergie sú ochorenia charakteristické neprimeranou reakciu imunitného systému na bežné a za normálnych okolností neškodné látky, potraviny. Ich spoločným menovateľom je veľká, prehnaná a telu škodlivá reaktivita imunitného systému. V USA i v Európe počet výskyt alergií stúpa, postihuje takmer tretinu populácie, prejavujúc sa sennou nádchou, alergickou dermatitídou a alergiou na potraviny.
 
Výskyt alergií zvyšuje príliš civilizovaný spôsob života, oddelenie sa od kontaktu prírodou, so zvieratami.
Výsledky viacerých štúdií preukázali, že kontakt s hospodárskymi zvieratami vo včasnom detstve je nezávislým protektívnym faktorom pre vývoj alergie u detí vo veku 5 rokov a mohol by vysvetľovať rozdielny výskyt alergických ochorení medzi priemyselným a vidieckym regiónom.
 
Pre zdravý imunitný systém je nutné zabezpečenie kontaktu s nízkymi dávkami rôznych antigénov od útleho detstva, ktoré poskytujú napríklad domáce zvieratá. Opačne, ak dieťa už má alergiu, je neskoro premýšlať nad týmito možnosťami, zvieratá i koberce musia preč.

Viac škody ako úžitku prinášajú reklamy navádzajúce na sprayovanie všetkého možného a vytvárajúce fóbiu pred mikroorganizmami, roztočmi a prirodzenými súčasťami prostredia. Imunitný systém sa vyvýja postupne a k správnej funkcii sa musí od útleho destva „učiť rozpoznať“ čo je telu vlastné, čo je neškodné z vonkajšieho prostredia a čo je škodlivé, proti čomu sa treba brániť. Prílišná dezinfekcia a izolácia bráni kontaktu s antigénmi. Imunitný systém jednoducho povedané potrebuje "čistú špinu".

Príklad: laboratórne zvieratá chované od narodenia v sterilnom prostredí a kŕmené sterilným krmivom po vypustení do prirodzeného prostredia veľmi rýchlo zahynú na rôzne infekčné ochorenia.
 
Mnoho alergických reakcií je úzko spojených s nadmernou konzumáciou prozápalových omega-6 rastlinných olejov (repkový, slnečnicový) a margarínov s obsahom škodlivých trans-mastných kyselínv a nedostatočnou konzumáciou potravín obsahujúcich omega-3.

Alergia a astma sú príliš komplexné pre jednoduchú odpoveď, ale určite by jeden z prvých krokov mal smerovať ku zvýšeniu konzumácie omega-3 tukov a zároveň ku drastickému zníženiu omega-6 tukov, trans – mastných kyselín, stužených margarínov a všetkých balených potravín, ktoré tieto tuky obsahujú.

Omega3 mastné kyseliny sú v dnešnej potrave zastúpené minimálne, čo prispieva k nadmernému výskytu alergií. Všade sú len rastlinné tuky, dokonca sa nenápadne začínajú pridávať do syrov, akože masiel (M-sielko) pod zámienkou strašiaka cholesterolu. Alergie sa tak objavujú už v detstve, rodičia navštívia alergológa, ktorý deťom predpíše antihistaminiká prípadne lokálne pôsobiace kortikoidy (nosné spraye) tlmiace alergickú reakciu. Je to dostatočné riešenie? Dá sa urobiť viac?
 
Povedzme si viac o tom ako je možné zlepšiť funkciu imunitného systému prirodzenými mechanizmami s použitím špeciálnych nutrientov. Prečítajte si články: